Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Iran zato što nije iskren u svojim zalaganjima za pregovore. Erdogan je u četvrtak novinarima u Ankari rekao da predlog Irana da se nova runda pregovora o nuklearnom programu Teherana održi u Iraku ili Kini umesto u Istanbulu predstavlja sabotažu planiranih razgovora.


– Ponude mesta koje su u ovom trenutku aktuelne (za održanje pregovora), a to su Kina ili Irak, predstavljaju gubljenje vremena; to znači da do pregovora neće doći jer vlasti u Teheranu znaju da predstavnici druge strane neće hteti da dođu u Peking ili Bagdad. Potrebno je da Iran bude iskren – rekao je turski premijer i dodao da Teheran konstantno gubi ugled u svetu zbog svoje neiskrenosti. On je takođe naglasio da retorika Irana nije diplomatska i da se ne uklapa u etičke principe Islamske republike, prenosi Today’s zaman.

Iran ne bi da pregovora u Istanbulu, što bi, pak, želeo Erdogan, zato što Turska vrši sve veći pritisak na režim predsednika Sirije Bašara Asada koji je ključni saveznik Teherana. Šiitska vlada u Bagdadu dugo neguje veze sa Iranom, a druge zemlje koje su pomenute u kontekstu mogućeg mesta za pregovore – Sirija, Liban i Kina – takođe su saveznici Teherana, i time neprihvatljivo sastajalište za zapadne pregovarače, navodi turski internet sajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari