Ashleigh Bartyfoto EPA-EFE/DAVE HUNT

Čitave generacije australijskih teniserki upinjale su se da osvoje Otvoreno prvenstvo svoje zemlje, ali je tek Ešli Barti minule subote uspela što i njena zemljakinja Kris O’ Nil još davne 1978. godine. I to bez po muke, jer ni Amerikanka Danijel Kolins nije našla način da uzme set vodećem WTA reketu sveta – 0:2 (3:6, 6:7), kao pre nje Curenko, Broceti, Đorđi, Anisimova, Pegula i Kejs.

– Ovo je za mene ostvarenje sna, ponosna sam što sam Australijanka. Kao Australijanki, najvažniji deo ovog turnira je mogućnost da ga podelim sa toliko ljudi, a vi ste stvarno bili izvanredni – sa osmehom preko celog lica prekinula je ovacije sunarodnika sa krcatih tribina „Rod Lejver“ arene, po jednoj od prabaka, 25-godišnja Aboridžanka. Ili, još preciznije, pripadnica domorodačkog Ngaragu naroda, što osvajačica tri grend slem titule rado ističe u intervjuima.

Dozirano otvorena za priču o privatnom životu, osvajačica 15 singl i 12 dubl trofeja, nije prećutala ni razloge naprasnog povlačenja iz profesionalnog tenisa 2014. godine, već je po povratku na teren priznala da su je deprimirali i umorili česta odvojenost od roditelja Džozi i Roberta, te sestara Ali i Sare. Odnosno rezultatski pritisak, sručen na leđa cure koja je kao jedva punoletna ušla u prvih 100 na svetu.

– U dogovoru sa porodicom odlučila sam da pobegnem od svega toga i da se posvetim sebi. Vratila sam se kada sam se osetila potpuno spremnom za to – ispričala je pobednica Rolan Garosa iz 2019. godine, vlasnica trofeja sa Vimbldona 2021. i dubl šampionka US opena 2018.

Između odlaska sa velike scene i povratka u arenu bavila se tenisom samo za svoju dušu, a sportsku strast namirivala je kroz kriket, kao dvosezonska članica Brizbejn kriket kluba.

Nije jurila ni postizala vrednija dostignuća, kao ni u pecanju, čime takođe voli da se bavi, ali se (iz)lečila i opet prihvatila udaranja male žute loptice. I to tako dobro da je juna 2019. prvi put zasela na WTA tron.

Napuštala ga je više puta, ali je tek završen turnir najviše takmičarske klase dočekala na poziciji iznad svih „reketašica“, a novih 2.000 bodova će joj još neko vreme zadržati pogled sa visine.

Ko zna kada će opet njen omiljeni engleski fudbalski klub, Mančester junajted, vladati Premijer ligom, ali to devojci rođenoj u Springfildu ne smeta da ga uživo bodri, kada god joj obaveze dozvoljavaju da koristi godišnju VIP ulaznicu.

S posebnom emocijom prati i utakmice australijskog Ričmond Tajgersa i ragbi sastava Vest Tajgersa, ali igračica netbola u mlađim danima i članica tesniskog „bronzanog“ dubla sa Olimpijskih igara u Tokiju, prošlog leta, najviše se raduje trijumfima svog verenika Gerija Kisika. Profesionalnog australijskog golfera, s kojim je nova prvakinja Australijan opena u vezi od 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari