Ministarka inostranih poslova Evropske unije Ketrin Ešton započela je juče posetom Egiptu prvu bliskoistočnu turneju od preuzimanja te značajne funkcije. Na sastanku sa članovima Arapske lige u egipatskoj prestonici, Eštonova je kritikovala Izrael navodeći da je odluka o izgradnji naselja na spornoj teritoriji istočnog Jerusalima ugrozila šanse za nastavak pregovora Izraelaca i Palestinaca.

 „Pozicija EU je potpuno jasna. Naselja su ilegalna, predstavljaju prepreku za mir i prete mogućnosti da se usvoji rešenje o postojanju dve države“.

Planirano je da u naredna četiri dana šefica diplomatije EU poseti palestinske teritorije, Siriju, Liban, Jordan i Izrael. Ministar inostranih poslova Egipta Ahmed Geit zatražio je od Eštonove da izraelskim vlastima prenese „gnev međunarodne zajednice“ zbog planova vlade Benjamina Netanjahua da sagradi još 1.600 domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu. Zvaničnica Unije naglasila je da će pokušati da nagovori Izraelce i Palestince da se vrate za pregovarački sto, što predstavlja preduslov za rešavanje višedecenijskog konflikta. Štaviše, očekuje se da će Eštonova apelovati na izraelskog premijera da objasni sunarodnicima „značaj dugoročnog mira i sigurnosti“, cilj koji je nemoguće ostvariti bez povratka za pregovarački sto. Ipak, pojedine evropske diplomate smatraju da ne treba „gajiti velika očekivanja“. Ilustracije radi, šef finske diplomatije Aleksandar Stab izjavio je da je i dalje neizvesno da li će Izraelci dozvoliti ministarki spoljnih poslova EU da poseti Pojas Gaze, koji kontroliše ekstremistički palestinski pokret Hamas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari