Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputila je juče punu podršku vladama SAD i Rusije u naporima da novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) stupi na snagu i pozvala ove dve države da ga što pre ratifikuju. SAD i Rusija pokazale su vizionarstvo i vođstvo potpisivanjem novog sporazuma START, 8. aprila ove godine.

– Ovaj sporazum je od izuzetne važnosti i predstavlja veliki napredak u ispunjavanju obećanja SAD i Rusije vezanim za razoružavanje“, navela je Eštonova.

Podsećajući da ove dve zemlje poseduju 95 odsto celokupnog svetskog nuklearnog arsenala, ona je ocenila da Vašington i Moskva sada imaju istorijsku priliku da poboljšaju bezbednost u svetu tako što će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava i uspostaviti verifikacioni sistem koji će biti od koristi obema stranama.

– Ratifikacija novog START sporazuma ojačaće kontrolu naoružanja i globalni režim neširenja (nuklearnog oružja). EU odavno ističe potrebu za sveobuhvatnim pristupom ovim pitanjima. Zajednički napor međunarodne zajednice je neophodan da bi se poboljšalo razoružavanje, kontrola naoružanja i neširenje – navela je Eštonova. – U ovom kontekstu EU pruža punu podršku vladama SAD i Rusije i nada se brzoj ratifikaciji i sprovođenju ovog sporazuma – rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari