EU na Kosovu: Sva deca treba da budu jednako tretirana 1foto EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Šef kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Šunjog (Tomaš Szunyog) je danas rekao da sva deca treba da budu jednako tretirana, bez obzira na etničku pripadnost, rasu, pol, veru, potrebe i sposobnosti, ili socijalno poreklo.

On je povodom Međunarodnog dana deteta naveo da je to je posebno relevantno kada je u pitanju obrazovanje, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Naveo je da je u skladu sa pozitivnim odredbama kosovskog Zakona o obrazovanju u opštinama, od ključne važnosti da se nastavi sa izgradnjom inkluzivnog i nediskriminatornog obrazovnog sistema.

Smatra da bi se time svoj deci pružila ista mogućnost da se razvijaju, neguju svoj identitet u multietničkom okruženju i postanu potpuno integrisani članovi društva.

Izrazio je žaljenje zbog „sistematske segregacije dece u nekim obrazovnim institucijama na Kosovu“ što, kako je ukazao, najviše pogađa decu iz zajednica kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana.

EU će nastaviti, kako je navedeno, da doprinosi razvoju inkluzivnog obrazovanja na Kosovu.

Od 2007. do 2022. EU je uložila više od 85 miliona evra u unapređenje kvaliteta osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, obrazovnu infrastrukturu i podršku obrazovanju dece iz nevećinskih zajednica.

Deo sredstava je uložen i za obuku nastavnika i stručno obrazovanje.

Pored toga, između 2014. i 2021. Kosovo je dobilo više od 12,5 miliona evra kroz program EU koji pruža mogućnosti mobilnosti i saradnje u visokom i obrazovanju odraslih, stručnom obrazovanju i obuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari