EU PRO Plus program u Šapcu: Tri miliona evra za nabavku nove opreme i uvođenje usluga 1Grad Šabac Foto: Danas

Info sesija Programa Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus o Javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima biće održana u utorak 31. maja u hotelu “Sloboda” u Šapcu u 11 časova.

Evropska unija je za ovaj poziv opredelila tri miliona evra namenjenih za nabavku nove opreme i uvođenje usluga kako bi doprinela unapređenju konkurentnosti malog biznisa u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu, koji je otvoren do 30. juna, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program. Poziv uključuje preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

EU PRO Plus program u Šapcu: Tri miliona evra za nabavku nove opreme i uvođenje usluga 2Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć onim malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima.

Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra.

U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 posto vrednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

EU PRO Plus program, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, će nakon Šapca održati informativne sesije o ovom javnom pozivu u Valjevu, Vranju, Preševu i Čačku kao i jednu onlajn info-sesiju.

Više informacija o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici EU PRO Plus Programa: Javni poziv za predloge projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Onlajn info-sesija će biti održana u petak, 3. juna u 11 časova.

Za učešće na info-sesijama potrebno je prijaviti se putem linka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari