Ministri spoljnih poslova EU usvojili su juče na sastanku u Luksemburgu novi plan pomoći Avganistanu. Šef švedske diplomatije Karl Bilt, čija zemlja predsedava EU, rekao je da postojeći plan 27-članog bloka ne funkcioniše i potrebna je bolja koordinacija i više novca za strategiju civilne pomoći Avganistanu.

Navodi se, takođe, da treba racionalnije trošiti novac, a EU je pozvala avganistanske zvaničnike da budu odgovorniji u korišćenju pomoći. Evropska komisija je najavila da će narednih meseci odvojiti još 300 miliona dolara pomoći za Avganistan, kao dodatak milijardi dolara godišnje koliko EU troši na pomoć Kabulu, kako bi osnažio njegovu vladu.

Mediji su u međuvremenu preneli da je predsednik SAD Barak Obama odlučio da ne žuri sa donošenjem odluke kada je reč o slanju dodatnih trupa u Avganistan, iako se našao na udaru kritika političara iz redova opozicije zbog neodlučnosti. „Ne želim da stavljam vaše živote na kocku bez preke potrebe“, rekao je Obama u govoru pred američkom mornaricom u Džeksonvilu. On je tom prilikom izrazio saučešće porodicama 14 Amerikanaca koji su nedavno izgubili živote u Avganistanu.

Predsednik SAD razmatra predlog Stenlija Mekristala, vrhovnog komandanta američke vojske u Avganistanu, koji je rekao da je potrebno poslati još 40.000 vojnika u Avganistan. Navodeći razloge zbog kojih još uvek preispituje Mekristalov predlog, Obama je poručio marincima da „zaslužuju strategiju, jasnu misiju, određene ciljeve i neophodnu podršku“, te da ne želi situaciju u kojoj vojska na terenu neće dobijati podršku od kuće. Prema rezultatima najnovijih anketa javnog mnjenja, u SAD je došlo do pada podrške za američki rat u Avganistanu, dok su u redovima Demokratske partije predsednika SAD podeljena mišljenja kada je reč o tom pitanju. Robert Gibs, portparol Bele kuće, kazao je da će američki predsednik odluku o slanju dodatnih trupa u Avganistan doneti „tokom narednih nedelja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari