Evropska komisija će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini i uskratiti joj 47 miliona evra, što je polovina sredstava iz fondova EU u idućoj godini. Razlog za tu odluku je to što juče na četvoročasovnom sastanku komesara EU Štefana Filea i političkih prvaka Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BIH nije postignut dogovor o dva ključna pitanja za funkcionisanje političkih ustanova i evrointegraciju BiH.


Na jučerašnjem susretu Filea i političkih zvaničnika iz BiH, trebalo je da se potpiše sporazum o uspostavljanju mehanizama za evrointegraciju na nivou centralne vlasti u Sarajevu i o ravnopravnosti svih naroda i građana na izborima članova Predsedništva BiH i Doma naroda parlamenta BIH.

U Briselu je saopšteno da je otkazana najavljena konferencija za štampu evropskog komesara i vođa sedam glavnih političkih stranaka i premijera centralne vlade u Sarajevu, Republike Srpske i Federacije BiH. Očekivalo se da će na jučerašnjem sastanku posebno biti potpisan konačni dogovor o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, s ciljem da se uspostavi ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Po predloženom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske, a obezbedilo bi se da u Federaciji BiH posledica izbora ne bude preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, na šta su se do sada žalili Hrvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari