Euleks: Delovaćemo ako to zatraži Policija Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Misija  EU za vladavine pravana Kosovu (Euleks) je danas saopštila da „pomno prati“ aktuelna dešavanja na zajedničkim prelazima, da je u stalnom kontaktu sa kosovskom policijom i Kfor-om, i da će delovati ako to zatraži Policija Kosova.

Prištinski mediji su javili da je Euleks naveo da nema mandat da odobrava ili zabrani raspoređivanje Policije Kosova.

„Policijska jedinica Euleksa sprovodi izviđačke patrole na severu Kosova i spremna je da deluje kao drugi bezbednosni odgovor Kosova ako to zatraži Policija Kosova“, kazali su predstavnici Euleksa, prenose kosovski mediji.

Raspoređivanje specijalnih snaga kosovske policija na prelazima Jarinje i Brnjak izazvalo je nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova koji su sa stotinama vozila blokirali saobraćaj na putevima koji vode ka ovim prelazima.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je danas sa Jarinja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari