Marija Bamije: Euleks je politička misija 1Foto: Youtube

Marija Bamije, nekadašnja tužiteljka Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), ističe za Danas da je Euleks sve slučajeve ratnih zločina u kojima su bili osumnjičeni Srbi poslao u Beograd na njihovo rešavanje.

– Iako se nisam bavila ratnim zločinima u Euleksu, pronašla sam 400 slučajeva, među kojima su bili optuženi i Srbi, a koji nisu evidentirani. Obavestila sam upravu i oformljen je tim za njihovo razmatranje. Tada nisam znala šta se sa tim slučajevima desilo, jer sam vraćena na svoje uobičajene dužnosti u vezi sa finansijskim kriminalom. Nakon godinu dana, razgovarala sam sa tužiocem za ratne zločine koji mi je rekao da su svi slučajevi u kojima su sumnjičeni Srbi poslati u Srbiju na rešavanje. Nisam mogla da razumem takvu odluku, jer je Specijalno tužilaštvo Kosova trebalo time da se pozabavi – ukazuje Bamije za Danas.

Ona je poznata po tome što je javno progovorila o korupciji u Euleksu. Prvi put je to učinila još 2014. godine. Od tada svoje tvrdnje pokušava da dokaže, najpre u medijima, ali potom i na sudu, s obzirom na to da je tužila Euleks pred britanskim upravnim sudom u Londonu.

Bamije naglašava za naš list da su ratni zločini vrlo osetljivi i da je važno da postoji potpuna politička nezavisnost u rešavanju ovih slučajeva.

– Euleks nije pokazao takvu nezavisnost. Portparol Euleksa je rekao da je jedan od razloga što su predmeti poslati u Beograd to što su imali samo tri tužioca za ratne zločine. Ako su hteli da preuzmu tako važno i emotivno područje prava u svojoj tzv. Misiji za vladavinu prava, onda bi obezbedili dovoljno sredstava za istragu i krivično gonjenje ovih krivičnih dela – ističe Bamije.

Inače, nakon nje, i bivši sudija Euleksa Malkom Simons govorio je o skandalima u Euleksu. Prema Simonsovom pismu objavljenom u prištinskom Ekspresu, on je bio svedok kršenja zakona u više slučajeva koji dokazuju da je bilo nezakonitog uticaja na sprovođenje pravde na Kosovu. Bamije naglašava za Danas da se slaže sa Simonsom da je Euleks u velikoj meri politička misija.

Što se tiče njene tužbe protiv Euleksa pred londonskim sudom, zbog kovid 19 sve je zaustavljeno, iako, kako kaže, drugi sudovi rade i pored pandemije.

Optužbe

Marija Bamije je optužila tadašnje šefove – glavnu tužiteljku Jaroslavu Novotnu i njenog zamenika DŽonatana Ratela, da su na nju vršili pritisak i blokirali njenu istragu o trostrukom ubistvu. Potom je optužila i sam vrh Euleksa da su zataškali njenu istragu. U dokumentima koje je dala medijima navodi se da je jednog od osumnjičenih za trostruko ubistvo italijanski istražni sudija Frančesko Florit pustio iz zatvora nakon što je primio mito od čak 300.000 evra. Protiv nje je vodilo istragu i Osnovno tužilaštvo u Prištini zbog navodne zloupotrebe službenog položaja bivših zvaničnika Vlade Kosova Ilira Tolaja i Bujara Bukošija. Bamije je tvrdila da je Tolaj pokušao da podmiti sudiju da mu smanji osuđujuću kaznu i da za to ima dokaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari