Euro Litijum Balkan: Podrška sportskim klubovima nije podmićivanje službenika 1Protest građana Valjeva, arhiva Foto: G. J.

Firma Euro Litijum Balkan (Euro Lithium) sa sedištem u Divcima kod Valjeva, danas je saopštilo da je sponzorisanje sportskih društava obaveza svakog preduzeća, a ne podmićivanje službenika.

„Kroz ovaj vid pomoći omogućava se da treniraju i deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da plaćaju članarinu i treninge. Samim tim, talenat postaje osnov razvoja i uspeha kluba“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Euro Lithijum podržava vaterpolo klub Valis skoro godinu dana, da klub postiže veoma dobre rezultate, izmedju ostalog i zato što je u mogućnosti da zadrži igrače od prelaska u druge klubove.

Euro Lithium je naveo da laboratorijske analize ne potvrdjuju optužbe tih organizacija da je voda u bunarima zagadjena geološkim istraživanjima.

„Pitanje načina uzorkovanja, kao i obezbedjivanje transporta uzoraka od mesta uzorkovanja do laboratorije, nikada nije objašnjeno, a predstavlja važan element validnosti rezultata“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su istražni radovi vršeni na prethodno iznajmljenim delovima parcela, uz odgovarajuće ugovore, da bi „posle izvodjenja radova teren bio vraćen u prvobitno stanje, kako zakoni i nalažu“.

Euro Lithijum je naveo da je „takozvana privremena mera (zabrane istraživanja) doneta samo za jedan istražni prostor, na kome u tom trenutku Euro Lithium nije izvodio nikakve radove.

„Ističemo da ovaj postupak još nije okončan i trenutno se vodi pred Upravnim sudom“, navedeno je u saopštenju

Dodaje se da je Euro Lithium prekinuo istražne radove u aprilu 2022. godine, za koje je imalo odobrenje Ministarstva, isključivo zbog očuvanja integriteta i bezbednosti svojih zaposlenih, kao i meštana koji su bili izloženi javnom linču, organizacije Marš s Kolubare. Način protesta, verbalnim maltretiranjem i otvorenim pretnjama u najmanju ruku su protivzakoniti“, ocenio je Euro Lithijum.

Naveo je da „parafraziranje odredjenih ranih studija kao odluke kompanije da se formira navodni ‘rudarsko topioničarski basen Valjevo’ sa površinskim kopom ogromnih razmera nisu zasnovane na istini, odnosno izvučene su iz konteksta“.

„Odgovorno tvrdimo da neće biti površinskog kopa, ukoliko dodje do proizvodnje. Žao nam je što se dobronamerne i korisne akcije tendenciozno predstavljaju kao zlonamerne. Euro Lithium će i dalje kroz svoj rad, u skladu sa zakonima Srbije, nastaviti, ali i proširiti podršku lokalnoj zajednici na različite načine“, navela je ta kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari