Evropska federacija novinara zabrinuta zbog porasta dezinformacija veštačkom inteligencijom 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Evropska federacija novinara (EFJ) danas je upozorila da se veštačka inteligencija sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, s ciljem širenja dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje.

Zato je, navodi EFJ, više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumela funkcionisanje medija.

„Veštačka inteligencija čini moćne alate svima dostupnim, uključujući i zlonamerne aktere. Zato je važno da se medijska pismenost posmatra kao skup alata i tehnika koje omogućavaju korisnicima da prepoznaju dezinformacije i protumače medijski sadržaj“, navodi EFJ.

U predstojećem periodu bi, kako navodi EFJ, Evropska zajednica za veštačku inteligenciju, podatke i robotiku trebalo da razgovara sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata veštačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.

„Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da obezbede da se alati veštačke inteligencije koriste u skladu sa novinarskim standardima“, dodala je federacija novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari