"Zloupotreba veštačke inteligencije i nacionalne frekvencije": Treba li Đilas da tuži Željka Mitrovića zbog falsifikovanja glasa i lika? 1

Najavu Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, da će, zbog falsifikovanja njegovog glasa i lika, korišćenjem veštačke inteligencije, tužiti Željka Mitrovića i TV Pink, sagovornici Danasa podržavaju.

Ocenjuju da bi sudski spor Đilas mogao da dobije, dok za vlasnika Pinka navode da je „zloupotrebio i veštačku inteligenciju i nacionalnu frekvenciju“.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić ističe da „svako ima pravo da potraži pravdu na sudu, posebno onda kada su u pitanju Željko Mitrović i njegova kompanija“.

„U suštini ponovo se bavimo posledicama, a ne glavnim problemom, a on je u tome što televizija Željka Mitrovića, uopšte, ima nacionalnu frekvenciju. Iz toga proističu i svi ostali problemi, pa i u ovom slučaju korišćenja veštačke inteligencije, tako da Mitrović zlouotrebljava i veštačku inteligenciju i nacionalnu frekvenciju“, poručuje predsednik NUNS.

Stojan Marković, urednik čačanskog Ozonpress-a, kaže da „nije sumnjao u to da će spoj pojma inteligencije, pa makar ona bila i veštačka, sa likom vlasnika Pinka, brzo postati predmet sudskog spora“.

„Ne sumnjam ni u sudsku presudu, samo što će Đilasu i javnosti biti potrebno mnogo vremena i strpljenja do njene pravosnažnosti“, smatra Marković.

Advokat i predsednik užičkog odbora Stranke slobode i pravde Aleksandar Veselinović, smatra da je Đilasova odluka „ispravna i nužna kako bi se i sudski zaštitio od medijske hajke koju protiv njega vode Pink i Željko Mitrović, ali i drugi Vučićevi medijski banditi“.

„Kao građanin, on ima pravo da se sudski zaštiti. To je legitiman i najbolji način da dokaže monstruozne laži koje Pink fabrikuje koristeći i veštačku inteligenciju za napade na njega i ostale političke neistomišljenike. Siguran sam u to da će Đilas uspeti u tom sporu“, kazao je Veselinović.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, navodi da „kampanja puštanja montiranih snimaka, u kojima se uz pomoć veštačke inteligencije opozicionim liderima u usta stavlja nešto što nikada nisu izjavili, nije ni satira, ni hir Željka Mitrovića“.

„To je preventivna kampanja čiji cilj je da unapred kompromituje snimke umešanosti ljudi iz državnog vrha u kriminal, za koje vlast zna da postoje i strahuje da bi uskoro mogli da dospeju u javnost“, ocenjuje Parović.

Uz navode da se „na takav način stvara alibi da se i ti autentični snimci kriminalnih radnji proglase za falsifikat“, on poručuje da će se „narodu objašnjavati da se opozicija prva bunila kada je bila izložena montiranim snimcima i da je red da se isti princip primeni i na najviše nosioce državne vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari