"Vrlo opasna manipulacija": Sagovornici Danasa o fabrikovanim izjavama Đilasa, Jeremića i Marinike Tepić u režiji Željka Mitrovića 1Foto: printscreen/ Instagram @zeljkomitrović

Vlasnik i urednik televizije Pink, Željko Mitrović je u prethodnom periodu na svojoj televiziji emitovao niz video klipova u kojima je uz pomoć veštačke inteligencije fabrikovao izjave opozicionih političara Marinike Tepić, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa i to pod izgovorom da je to samo šala i satira.

U pitanju su autentični video snimci pomenutih opozicionih političara na kojima oni rečima generisanim veštačkom inteligencijom vređaju svoje kolega iz opozicije ili jednostavno „pričaju“ gomilu nebuloza.

„Moj novi zabavno-satirični format, koji najavih pre par dana sa Marinikom, zvaće će se definitivno  “Čoveče ne ljuti se” Prva epizoda svakako nije mogla da prođe bez ‘dragog Đikija’, Alibabe i svih 40 razbojnika!“, napisao je Mitrović na Tviteru podelivši klip u kome je glavni akter predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Ovo nije satira već klasična prevara građana. Veliki broj njih je poverovao da Marinika i ja zaista izgovaramo te reči. I zato se to i objavljuje ogroman broj puta na programu Tv Pink“, kaže Đilas za Danas komentarišući najnovije aktivnosti vlasnika TV Pink.

Kako je dalje navodi on će sudskim putem pokušati da izbori zabranu emitovanja ovakve vrste sadržaja.

„Da postoji država REM bi reagovao i zabranio ovo svesno laganje ljudi. Pošto ne postoji pokušaću sudskim putem da se izborim za zabranu emitovanja ovakvih stvari jer sutra mogu da puste i kako neko iz opozicjje govori da hoće da ubije predsednika države, kako je povezan sa kriminalnim klanovima ili bilo šta drugo što će ljudima delovati verodostojno“, ističe Đilas.

S druge strane Direktor biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović smatra da su troje opozicionih političara, koji su bili glavni akteri Mitrovićevih montaža, svakako trebali da podnesu žalbu REM-u.

„Svi političari koji su bili predmet tih sadržaja su trebali da podnesu REM-u žalbu i da insistiraju da REM prosto utvrdi da li je tu došlo do kršenja pravilnika o Zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“, kaže za Danas Gavrilović.

„Željko Mitrović može da krši zakon ali je obaveza REM-a da sankcioniše kršenje zakona“, dodao je on.

Kako je dalje rekao REM nije zaslužio nikakvo poverenje, ali građani i konkretno pomenuti političari ipak treba da koriste mehanizme koji su predviđeni zakonom i pokušaju da izvrše pritisak na institucije ako bi one reagovale.

„Svi oni koji se osećaju da su njihova prava povređena moraju da se obrate REM-u i da se bore kroz institucije. REM ovakav kakav je neće sam reagovati, a imao bi prostor da to uradi jer se radi o jednoj novoj pojavi kao što je veštačka inteligencija. Zato svi političari koji su predmet ovih sadržaja treba da podnesu prijave REM-u i onda da se vrše pritisci, drugog načina nema“, priča Gavrilović.

Kao jedan o galvnih problema Gavrilović je naglasio i to što veštačka inteligencija i njena upotreba u medijima kod nas uopšte nije zakonski regulisana.

„Suština je to da mi sad imamo novu strategiju, novi Zakon o elektronskim medijima koji treba da se donese a tema veštačke inteligencije, koliko znam, nije obuhvaćena time. To govori o tome da mi ovde donosimo zakone i strategije koji kasne u odnosu na realnost“, smatra Gavrilović.

On je ovaj Mitrovićev potez okarakterisao kao još jedan oblik propagande vladajućeg režima.

„Mi sad imamo ozbiljnu propagandu, da li vi shvatate da mi imamo dnevnike Javnog servisa gde po nekoliko meseci nema negativne sekudne o predsedniku Republike. Veštačka inteligencija je samo nova forma propagande, kad pogledate ko je predmet te, pod znacima navoda, inovacije Željka Mitrovića to su opozicioni političari“, kaže Gavrilović.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i bivši član REM-a, Slobodan Cvejić kaže za Danas da je pitanje da li u Srbiji imamo moralni kompas za upotrebu novih tehnologija kao što je veštačka inteligencija.

„Najnoviji „izum“ Željka Mitrovića, u kojem koristi veštačku inteligenciju da bi učitavao likovima opozicionih političara neistinite i primitivne izjave, još jednom ukazuje da u Srbiji nije problem to da li imamo kapacitet za osvajanje novih tehnologija, nego da li imamo moralni kompas, etičku vertikalu oko koje bi smo gradili društveni dogovor“, priča Cvejić.

On je ocenio i da ovo što je Mitrović uradio srednjoškolci u Srbiji rade već više od godinu dana i to u mnogo pristojnijem formatu i znatno uspešnije.

„U ovim kratkim Mitrovićevim uratcima nije dobro pogođen glas Marinike Tepić, a Dragan Đilas ima akcenat Mitrovićevog moralnog uzora Šešelja. Sa veštačkom inteligencijom ključna stvar je da onaj ko je koristi ima više inteligencije nego algoritam“, iskritikovao je Cvejić Mitrovićeve montaže.

Prema Cvejićevom mišljenju ovo Mitrovićevo fabrikovanje izjava pomoću veštačke inteligencije se nikako ne može nazvati satirom jer u TV formama u kojima se plasiraju satirični sadržaji uvek se glumi, uvek drugačije lice predstavlja, navodne, izjave osobe podvrgnute satiri.

„Čak i ako se pravi maska, da bi bilo što jasnije na koga se misli, sasvim je jasno da je to maska, a ne stvarna osoba. Ovde te distance nema, tako da je ovo vrlo opasna manipulacija koja može dovesti u opasnost ne samo ugled, nego i fizičku bezbednost osoba koje su predmet satire“, objašnjava Cvejić.

Na ove montaže Željka Mitrovića saopštenjem je reagovala i Stranka slobode i pravde.

„Vučićev glavni propagandista i vlasnik TV Pink Željko Mitrović nam je ovih dana pokazao kako će vlast zloupotrebljavati veštačku inteligenciju za obračun sa svojim političkim protivnicima“, naveli su oni u saopštenju.

Željko Mitrović je na svom Tviter nalogu nedavno objavio i da pokreće novu televiziju pod nazivom „Glavna TV“, na kojoj neće biti ni jednog zaposlenog već će sav posao obavljati veštačka inteligencija. Ostaje nam još samo da čekamo i vidimo za šta će sve još Željko Mitrović koristiti veštačku inteligenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari