Dragan ĐilasFoto: Ž. Bošnjaković

Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas izjavio je danas da je angažovao advokatsku kancelariju i da će tužiti Željka Mitrovića i televiziju Pink zbog falsifikovanja njegovog glasa i lika.

“Ovo što glavni propagandista predsednika države i njegova televizija rade je u suprotnosti sa osnovnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima i sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zbog toga sam angažovao advokatsku kancelariju da preduzmem sve potrebne pravne radnje protiv Željka Mitrovića i njegove mašinerije laži”, rekao je Đilas u obraćanju ispred zgrade televizije Pink.

Đilas je dodao i da se televizija Pink već decenijama bavi destrukcijom javnog morala i društvenih vrednosti.

“Nadam se da će naši sudovi suočeni sa novim metodama zloupotreba zauzeti stav koji će štiti građane od onih sa viškom moći i manjkom ličnog srama”, istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima nisu bile dovoljne laži koje je vladajući režim zajedno sa, kako je rekao, novinarima propagandistima plasirao o njemu i njegovim stranačkim kolegama, već su morali da upotrebe i veštačku inteligenciju.

“Nisu bile dovoljne sve laži koje su godinama predsednik Republike, funkcioneri SNS-a, propagandisti, novinari, najviše iz  kuće televizije PINK, objaviljivali o Mariniki Tepić, o meni, o svima nama. Nije bilo dovoljno to što su izmišljali da tvrdimo da je srpski narod genocidan, da sam ukrao 619 miliona evra, da imam račune širom sveta, da od Srba vakcinom hoću da napravim zombije, da spremam atentat na predsednika i njegovog sina, da želim da stotine hiljada ljudi umre od Korone, i još mnogo toga. Nego je bilo neophodno da se napravi falsifikat glasa i da se građanima Srbije predstavi da te stvari ja izgovaram, priznajem i vređam svoje opozicione kolege”, izjavio je Đilas.

Najavljujući pravne korake, Đilas je rekao i da će podneti zahtev Jutjub platformi da ukloni sporni snimak sa kanala Željka Mitrovića, ali i tužbu protiv Mitrovića i televizije Pink zbog nezakonite obrade glasa i lika i objavljivanja na internetu i televiziji. Pored toga, predsednik SSP-a podneće zahtev da se zbog nezakonito obrađenih podataka preduzmu sve tehničke mere u skladu sa dostupnom tehnologijama i da se javno objavljeni podaci o ličnosti izbrišu.

Kako je rekao podneće i zahtev za određivanje privremene mere i zabrane Željku Mitroviću i TV PINK da emituje u programu, reprizira, emituje u okviru priloga, komentara, kao najavu ili na bilo koji drugi način učine dostupnim ovaj falsifikovani snimak.

“Da li postoji bilo ko u ovoj vlasti ko je svestan do čega ovakve stvari mogu da dovedu? Da li su svesni da sutra ovo neko može da uradi i predsedniku države, premijeru, ministrima? Da napravi da oni mogu da izgovaraju stvari koje mogu imati strašne posledice po državne interese i po građane? Danas reagujemo da apelujemo da ako postoji gram, zrno razuma, ako postoji trag od toga da država funkcioniše, da se pod hitno ovakve stvari Zakonom zabrane, da bismo sprečili da postoje katastrofalne posledice ovakvih zloupotreba koje apsolutno nigde u Evropi nisu dozvoljene” zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari