Evropska noć istraživača u petak 24. septembra u 11 gradova širom zemlje 1Foto: Evropska noć istraživača

Pod sloganom „Ozeleni nauku“, u petak 24. septembra, biće održana dvanaesta po redu Evropska noć istraživača.

Baš kao i prethodnih godina, tako će i ove godine poslednji petak u septembru biti rezervisan za naučna druženja sa mališanima širom Evrope, navodi se u saopštenju organizacije.

Više stotina srpskih naučnica i naučnika potrudilo se oko programa koji će biti održan u 11 gradova širom zemlje.

Naučna avanantura biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu i Mokrinu.

Kada je reč o Beogradu, u petak 24. septembra Centar za promociju nauke pretvoriti Muzički paviljon na Kalemegdanu u Paviljon za naučna istraživanja.

Od 16 do 20 časova posetioci paviljona moći će da saznaju kako izgleda posao istraživača iz prve ruke! Kroz niz zanimljivih zadataka, uz istraživačku šetnju Kalemegdanom, otkriće priče iz životinjskog i biljnog sveta, ali i geološke prošlosti koja se taložila u srcu Beograda.

„Koji se to kamen iz srednjevekovnog doba nalazi na Kalemegdanu ili koji krečnjak je deo spruda koji se pruža sa najlepše tačke Beogradske tvrđave, samo su neka pitanja na koja će se odgovori tražiti u ovoj avanturi. A u pauzama od šetnje svi zainteresovani moći će da se oprobaju u posebno osmišljenoj igri „Ne ljuti se čoveče“, koja je razvijena u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, a inspirisana je upravo Beogradskom tvrđavom“, navodi se u saopštenju.

Beogradski program nastavlja se i u subotu, 25. septembar, a priprema ga Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Od 16 do 21 čas u BIG Fashion Šoping centru biće organizovan niz radionica za najmlađe posetioce, sa ciljem da se na što interaktivniji način približe krajnje nesvakidašnju baštu u kojoj naučnici gaje „biljke u staklu“ – na „socijalnoj distanci“ od drugih organizama, bez zemlje i Sunčeve svetlosti.

Ljubitelji poslastica biće u prilici da nauče nešto više o zdravim i nezdravim šećerima, ispitaju genetske mutacije pa čak i da naprave sopstvenog mutanta.

Fakultet za fizičku hemiju i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo Univerziteta u Beogradu potrudili su se da za oba dana prirede bogat onlajn sadržaj koji će biti dostupan na zvaničnom sajtu manifestacije.

I Naučni klub u Nišu priredio je niz onlajn radionica kroz koje će decu upoznati sa medonosnim pčelama, otvoriti im vrata digitalnog fakulteta ili otkriti svu hemiju koja se nalazi u čaši piva.

Kikinda svoje radoznalce dočekuje na glavnom gradskom trgu, gde će se odvijati Tolingerova muzička avantura, u čast Roberta Tolingera koji je obeležio muzički život tog grada krajem XIX veka.

U Naučnom klubu Kikinda biće organizovane brojne radionice sa ciljem da deci približe rad u laboratoriji, inteligentne biljke ili pak hotel za insekte.

I u Šapcu će Naučni klub biti adresa za naučna druženja ovog petka. Robot koji prati sunce, Karavan za klimu, radionice o zdravoj hrani ili domaćim sapunima, istraživanje meteorološke stanice samo su neki od sadržaja koji će privući kako mlađu, tako i onu stariju radoznalu publiku.

Centar za stručno usavršavanje Leskovac svoje goste povešće na putovanje Zelenim vozom, uz neizostavne reciklažne lekcije i savete, a posebnu pažnju posvetiće i drveću, tim zelenim plućima naše planete.

Gradski centralni park mesto je gde će se održati veliki Zeleni piknik, dok će Narodni muzej Leskovac održati virtuelne modne časove inspirisane narodnom nošnjom i muzejskim eksponatima.

Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac u saradnji sa kragujevačkim školama priredio je uzbudljive radionice o eenrgetskoj efikasnosti, biodiverzitetu Beljanice i čistijim, zelenim autobuskim stanicama.

Kruševac će ovo veče provesti u radionicama posvećenim ispitivanju virusa i očuvanju zdravlja u vreme pandemije. Gornji Milanovac priprema naučnu šetnju za mališane, uz radionice posvećene srećnijoj i zelenijoj planeti.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“.

Ovogodišnja manifestacija u Srbiji se realizuje kroz jedan projekat.

Projekat ReConNeCt Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri na ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu nocistrazivaca.rs, kao i na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari