Evropska podrška Užicu za rekonstrukciju vrtića u Karanu i Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu 1Dispanzer za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Dva projekta Grada Užica Evropska unija će podržati sa 358.744 evra, uz učešće te lokalne samouprave od 467.010 evra.

Prvi projekat je rekonstrukcija i proširenje vrtića u Karanu, čija ukupna vrednost je 385.923 evra. Učešće EU u tom projektu je 179.372, a Grada 206.551 evro.

Time će se, kako je rečeno, poboljšati kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 55 dece u tom objektu, kao i uslovi rada za osam zaposlenih.

Rekonstrukcija Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu, što je drugi projekat, koštaće  439.831 evro, a EU će obezbediti 179.372, dok je učešće Grada 260.459 evra.

Dispanzer je izgrađen šezdesetih godina prošlog veka i obuhvata sve ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Zlatiborskom okrugu i pruža zdravstvenu zaštitu obolelima od kovida 19.

Osim užičkih projekata, Evropska unija će, preko EU PRO Plus programa, podržati još 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Programom EU PRO Plus su predviđene obnova i rekonstrukcija obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Time će, kako je navedeno, Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

Podrška projektima u Zlatiborskom okrugu

U Zlatiborskom orkrugu, osim Užica, podržano je još pet projekata Bajine Bašte, Nove Varoši, Požege, Prijepolja i Sjenice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.