Nekoliko hiljada migranata i juče je provelo dan na glavnoj železničkoj stanici u Budimpešti, dok je 500 njih dan ranije odbilo da izađe iz voza, koji je zaustavila policija, u mestu Bičke.

Migranti, uglavnom iz Sirije, uhvatili su voz u Budimpešti u četvrtak, verujući da će se odvesti do austrijske granice i otud do zapadne Evrope. Mnogi su se nadali da će doći do Nemačke, čije su vlasti nedavno ublažile restrikcije za izbeglice iz Sirije. Međutim, snage bezbednosti su zaustavile voz kod mesta Bičke na 40 kilometara od mađarske prestonice, s namerom da ih transportuju u izbeglički kamp. Portparol policije Laslo Balaš rekao je juče novinarima, prenele su agencije, da su migranti pružali „pasivni otpor“ i odbili da sarađuju s policijom.

Odluka da se spreči da voz s migrantima iz Budimpešte dođe do austrijske granice doneta je pošto su se mađarski poslanici pripremali da razmotre uvođenje strožih mera protiv migranata, koje uključuju i to da se nelegalni prelaz granice smatra krivičnim delom, kao i oštećenje žičane ograde koja je podignuta na mađarskoj granici sa Srbijom.

U međuvremenu, u izbegličkom centru kod mesta Reske je nastao haos kada je nekoliko stotina izbeglica probilo ogradu prihvatnog centra i počelo da beži ka auto-putu M5. Policija je pokušala da ih spreči, te je bacila suzavac. Kako se navodi, deo auto-puta koji vodi ka Srbiji je bio zatvoren, a saobraćaj se preusmeravao na lokalni put.

U Budimpešti na glavnoj železničkoj stanici Keleti 2.000 izbeglica je i dalje čekalo vozove koji će ih prevesti do zapadne Evrope. „Ljudi postaju sve nervozniji i besni. Iz dana u dan gube sve više novca. Zato će situacija postati još komplikovanija i imaćemo više problema“, rekao je Abdel Aziz, izbeglica iz Sirije. Nekoliko stotina izbeglica juče su počele da pakuju svoje stvari, pošto će, kako tvrde, pešice krenuti ka Beču. Izbeglice, uglavnom mladi muškarci, kažu da im je dosta neizvesnosti, zbog čega su spremni da do Beča hodaju 240 kilometara, preneo je FoNet.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao u četvrtak da „ovaj problem nije problem Evrope, već je to problem Nemačke“. Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, koji predsedava sastancima EU o migrantskoj krizi, kritikovao je Orbana. „Zbog Viktora Orbana se ponekad treba stideti“, rekao je Aselborn. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da najmanje 100.000 izbeglica treba da se raspodeli u okvirima EU, što je znatno više od prethodne cifre od 40.000 koju je odredila Evropska komisija.

Ujedinjene nacije su poručile EU da mora da prihvati i do 200.000 izbeglica u okviru „zajedničke strategije“ koja će zameniti njen „fazni“ pristup migrantskoj krizi. Šef Agencije UN za izbeglice Antonio Gutereš je rekao da EU mora da mobiliše „punu snagu“ za borbu protiv krize, rekavši da je to „odlučujući trenutak“. Gutereš je kritikovao sistem EU, nazvavši ga „neizbalansiranim i disfunkcionalnim“ i naglasivši da od njega korist imaju samo krijumčari ljudi. Kako je ukazao, EU mora da prihvati 200.000 izbeglica u okviru „programa za masovno preseljenje“, u kojem su sve države-članice „u obavezi“ da učestvuju.

Lideri EU, među kojima vladaju nesuglasice oko podele izbeglica, razgovarali su juče na sastancima. Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštio je juče da će Velika Britanija primiti još 4.000 sirijskih izbeglica iz kampova na Bliskom Istoku.

Šef Uprave za zaštitu i spasavanje slovenačkog ministarstva odbrane Srečko Šestan je izjavio da bi Slovenija u slučaju potrebe mogla da aktivira kapacitete za oko 5.000 izbeglica, ali je dodao da veruje da neće biti tolike potrebe.

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske saopštili su juče pred vanredni sastanak Višegradske grupe u Pragu da će ponovo odlučno odbiti preraspodelu izbeglica po obavezujućim kvotama. Oni se spremaju da zatraže od EU da počne da sprovodi već dogovoreno – borbu protiv bandi krijumčara izbeglica i kontrolu spoljašnjih šengenskih granica. „I kada bismo pristali da preraspodelimo izbeglice po obavezujućim kvotama, većina ionako smera u razvijene zemlje kao što je Nemačka ili Skandinavija i neće ostati kod nas. To neće funkcionisati“, rekao je juče na češkom radiju domaćin samita češki premijer Bohuslav Sobotka, preneo je FoNet.

Kamenice i suzavac na Lezbosu

Atina – Nekoliko stotina izbeglica, pretežno iz Avganistana, sukobilo se s policijom i sa obalskom stražom na ostrvu Lezbos, nastojeći da se ukrcaju na trajekt „Blu star I“. Izbeglice su vikale „Atina, Atina!“ i gađale snage bezbednosti kamenicama, koje su ih potom rasterale bacivši suzavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari