Evropska zelena partija: “Imamo dokaze da Elixir godinama krši propise o skadištenju otpada” 1Prijava protiv Elixira Foto: K. V. / Danas

Gradski odbor Evropske zelene partije u Šapcu uputio je danas Republičkoj ekološkoj inspekciji prijave protiv Elixir grupe zbog, kako tvrde, protivzakonitog skladištenja otpada. Kažu da imaju informacije da je u fabričkom krugu, pod vedim nebom, skladišteno na hiljade tona otpada, bez ikakve kontrole.

Da se otpad ne tretira na zakonit način, predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović, kao dokaz priložio je i fotografiju.

“Na njoj se jasno vide određene količine kontejnera, sa nepozantom materijom, uskladištene na način koji nije zakonom propisan, u blizni kapije broj tri, u krugu fabrike, ispred nove upravne zgrade Eliksir grupe, nekadašnje fabrike Zorka boje. Na toj fotografiji je karaktreritičan Zorkin dimnjak od crvene cigle, tako da inspektori ne mogu promašti lokaciju na kojoj se ovaj otpad nalazio”, objašnjava za Danas Pavlović.

Kaže da su fotografiju, koja se već neko vreme deli društvenim mrežama, snimili građani koji su je dostavili gradskom odboru.

 

Evropska zelena partija: “Imamo dokaze da Elixir godinama krši propise o skadištenju otpada” 2
Fotografija otpada u Elixiru Foto: Privatna arhiva

“On je u međuvremenu uklonjen sa te lokacije, ali je reč o jasanom primeru da se propisi iz ove oblasti, imala Elixir grupa ili nemala dozvolu za skladištenje, krše, ne samo proteklih mesec dana, nego već godinama”, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare, održanoj isped zgrade u kojoj se nalazi kancelarijia Republičke ekološke inspekcije u Šapcu.

Ističe da žele da podsete građane da nisu sve institucije u Beogradu, i da u Šapcu postoji kancelarija Ministarstva zaštite životne sredine, gde sede inspektori koji bi, kako kaže, trebalo da znaju šta se sve dešava i pokušaju da zaštite građane.

“Takođe, želimo da ih na ovaj način podstaknemo da rade svoj posao i ukažemo da kompanija Elixir već godinama krši propise iz oblasti skladištenja opasnog i neopasnog otpada”, kaže Pavlović.

Napominje da će Evropska zelena partija svoje buduće delovanje bazirati na zahtevu da se ponovi postupak izdavanja dozvole za skladištenje otpada Elixiru, na prostoru industrijske zone, koja je smeštena nedaleko od centra grada.

„Mi smo podneli zahtev ministarstvu da se ovaj postupak poništi iz proceduralnih razloga, koje smo dokazali u toj prijavi, na osnovu pravilnika o sprovođenju izdavanja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer u skladu sa zakonom, taj postupak mora da se poništi“, ističe sagovornik Danasa.

Pavlović skreće pažnju da nije dovoljno poznato o kojima materijama je reč, ni kako u slučaju eventualng akcidenta treba delovati, budući da su te materije često zapaljive, a nekada, međusobnim delovanjem, mogu izazvati katastrofu.

“Ne treba zaboraviti, da u Šapcu ne postoji adekvatna vatrogasna ekipa koja bi svojim kapacitetima, u slučaju izbijanja požara u skladištu od 6,5 ili 12.000 tona opasnog otpada, mogla da odgovori na pravi način, ugasi požar i spreči otpuštanje otrovnijih supstanci u vazduh”, upozorava naš sagovornik.

Opasni otpad gori po čitavoj Srbiji

Podseća na primer fabrike Kemis nadomak Šapca, gde se 2019. godine zapalilo skladište otpada, a požar gasio narednih deset dana, što je za posledicu imalo emitovanje ogromne količine otrovnih supstanci.

“Imamo i nedavni slučaj u Subotici, gde je gorelo 60 tona opasnog otpada, koji je upravo Elixir grupa tamo skladištila kada je istekao period u kome smeju da drže opasan otpad u svom skladištu”, napominje Pavlović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari