Evropski Amazon kao primer očuvanja vlažnih staništa 1Foto: Boris Erg

Od reka do jezera, preko močvara i laguna, vlažna staništa su kritična za opstanak ljudi i prirode. Ipak, prema Izveštaju o životu na planeti svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, dozvolili smo da od 1970. godine izgubimo trećinu svetskih vlažnih staništa, koja nestaju tri puta brže nego šume.

Uz slogan “Ceni, čuvaj, obnovi – voli”, ovogodišnji Svetski dan vlažnih staništa upozorava na važnost vlažnih staništa i poziva lidere na hitnu zaštitu, očuvanje i obnovu jezera, reka, močvara i tresetišta. Eksploatisanje, devastacija i ustaljen način upravljanja rekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primena već utvrđeno štetnih praksi moraju da postanu prošlost, kako bi se otvorila vrata za primenu rešenja zasnovnih na prirodi.

“Moramo da očuvamo i obnovimo ključna slatkovodna staništa širom regiona. Velik uspeh je postignut prošle godine kada je UNESCO proglasio 5-državni rezervat biosfere Mura-Drava- Dunav, Evropski Amazon na čijem smo proglašenju radili sa brojnim partnerskim organizacijama i institucijama preko dve decenije. Ipak, istinski ćemo ga zaštititi samo ako napustimo neodržive prakse i povećamo ulaganja u obnovu slatkovodnih sistema, koji su nam ključni saveznici u borbi protiv klimatskih promena”, ističe Zoran Mateljak iz WWF Adrije.

UN je prošle godine proglasio početak Dekade obnove ekosistema. Reč je o globalnoj inicijativi sprečavanja, zaustavljanja i uklanjanja štete nanete ekosistemima, ali i poziv svima da budu deo generacije obnove i glasovi za zaštitu staništa koja nam pružaju izvor pitke vode, hrane, ali i podršku u aktivnostima bitnim za rast i razvoj zajednica koje su u suživotu sa njima.

Prvi Svetski dan vlažnih staništa obeležio se potpisivanjem Ramsarske konvencije 1971. godine, u istoimenom gradu u Iranu.

Tada je preko 160 država potpisalo Konvenciju o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica. Sam Dan Ramsara obeležava se od 1997. godine, a Srbija je jedna od zemalja potpisnica Konvencije i u njoj se nalazi 11 ramsarskih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari