Tradicionalno evroskeptični Česi postaju sve veći Evropljani, a članstvom svoje zemlje u Evropskoj uniji zadovoljno je više od dve trećine Čeha, pokazala je nova anketa agencije STEM. Čak 73 odsto Čeha oseća da zaista pripada EU, iako je gotovo tri petine građana ubeđeno da mala zemlja kao što je njihova nije u stanju da odigra aktivnu ulogu i nešto promeni u procesima odlučivanja u Uniji.


Zadovoljstvo Čeha činjenicom što je njihova država posle decenija komunizma uspešno sprovela proces trancizije i maja 2004. postala punopravna članica EU do sada je veoma variralo. Na primer, 50 odsto Čega podržavalo je odluke Brisela kada se odlučivalo o daljem toku integracije, kao na primer u slučaju konačne ratifikacije Lisabonskog ugovora, što se smatralo padom popularnosti Unije. Ideja o članstvu balkanskih država u EU nije se negativno odrazila na zadovoljstvo Čeha što su deo Unije, budući da u javnosti široku podršku ima nacionalni prioritet češke spoljne politike da se EU zaokruži što pre proširenjem na zemlje zapadnog Balkana.

Za porast popularnosti među poslovično pesimističnim i skeptičnim Česima EU može delimično da zahvali i sve većem nezadovoljstvu nacionalnom političkom elitom i institucijama u Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari