Fabrici uručio priznanja srednjoškolcima 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je, povodom Dana Evrope, uručio priznanja srednjoškolcima iz više mesta u Srbiji nagrađenim na konkursu „Evropski dnevnik“, koji je organizovan radi boljeg upoznavanja EU, njenih vrednosti i mogućnosti koje pruža mladima.

Nagrađeni đaci iz Leskovca, Kragujevca, Niša, Zaječara, Zrenjanina i drugih mesta u Srbiji u četvrtak će krenuti na putovanje u zemlje EU tokom kojeg će za sedam dana obići Budimpeštu, Prag i Beč.

Fabrici je istakao da u EU danas živi više od 500 miliona ljudi i izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti toj zajednici.

On je istakao da je do sada pet hiljada studenata iz Srbije učestvovalo u obrazovnom programu Evropske unije „Erazmus“ i pozvao mlade da se prijave.

Podvlačeći značaj programa „Erazmus“, Fabrici je rekao da su korisnici tog studentskog programa bili i pojedini članovi Evropske komisije, poput visoke predstavnice Federike Mogerini.

Fabrici je napomenuo da počeci Evropske unije leže u zajedničkoj instituciji za ugalj i čelik, koju su 1952. na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana osnovale Francuska i Nemačka.

Bio je to vizionarski i vrlo konkretan predlog, istakao je Fabrici i dodao da je tokom vremena evropska zajednica narasla na 28 članova.

Evropska unija će u sredu uveče u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu obeležiti Dan Evrope, a tokom tog događaja biće prikazani i radovi studenata nagrađenih na konkursu „Evropski dnevnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari