Fajzer i Bajontek prave novu vakcinu protiv korone 1foto EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Kompanije Bajontek i Fajzer započeće uskoro ispitivanje nove vrste vakcina protiv kovida koja bi trebalo da deluje protiv različitih tipova korona virusa. Kako prenosi agencija Rojters, prva ispitivanja na ljudima trebalo bi da počnu u drugoj polovini 2022. godine.

Postojeće vakcine protiv kovida zadržale su visoku efikasnost protiv teških formi bolesti i umiranja, ali je njihova sposobnost da spreče simptomatske forme kovida 19 znatno smanjena.

Razlog je taj što se novi korona virus u poslednje dve godine dosta promenio, a postojeće vakcine bazirane su na prvoj takozvanoj vuhanskoj varijanti SARS-CoV-2 virusa.

Kompanije Moderna i Fajzer već su ranije najavile da pripremaju unapređenu RNK vakcinu protiv kovida koja je prilagođena trenutno dominantnom omikron soju.

Kako se međutim očekuje da virus nastavi da se menja, postavlja se pitanje da li je moguće vakcine toliko brzo menjati. Stoga se sve više govori o prvaljenju sveobuhvatne vakcine protiv korona virusa koja bi bila efikasna i protiv različitih sojeva SARS-CoV-2 virusa ali i protiv različitih korona virusa.

Bajontek je na svom sajtu objavio da bi nova vakcina trebalo da štiti i od teških formi bolesti ako SARS-CoV-2 postane opasniji kao i od različitih vrsta korona virusa i njihovih mutacija. Cilj je kako su naveli da se pruži dugotrajna zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari