Fantomu zbog blokade policija napisala kaznu od 5.000 dinara 1Foto: M. P.

Na veći broj adresa Zrenjaninaca, koji su učestvovali 4. decembra na pešačkoj blokadi magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod Linglonga u okviru velikih protesta zbog donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, počele su da stižu prekršajne prijave.

Kazna za šetnju košta 5.000 dinara, a policija je napravila i fotografiju, navodi se u prekšajnom nalogu.

Jedan od onih koji je dobio prijavu zbog protesta kod Linglonga je Miljan Ćičić, osnivač Pokreta ujedinjenih fantoma.

“Navode u prijavi da sam se kao pešak kretao i zadržavao na kolovozu državnog puta prvog reda, na kružnoj raskrsnici i da je prekršaj dokumentovan fotografijom. Traže za tu sliku 5.000 dinara”, kaže za Danas Miljan Čičić i pokazuje prekršajni nalog.

Nije to sve, pre nego što je protest i počeo zrenjaninska policija pozivala je njegove organizatore sa ciljem da ih odvrati od nauma.

Sa nekima je vođen neposredan razgovor a sa nekima telefonski, gde im je rečeno da odustanu od blokade i da to predstavlja kršenje saobračajnih propisa i javnog reda i mira.

Kada se već desila blokada puta, iako van grada, na otvorenom, sve su pažljivo pratili i snimali inspektori policije, dok je u blizini dežuralo nekoliko vozila sa ekipom za razbijanje demonstracija.

Prekršajne prijave i nalog da plate novčanu kaznu dobili su i organizatori drugog protesta u Zrenjaninu, blokade puta prema Novom Sadu.

“Na adrese naših aktivista počinju da stižu prekršajni nalozi. Znači, naše institucije mogu da budu efikasne. Ako misle da je dovoljno reći samo sam radio svoj posao, nije drugovi policajci. Ako mislite da vas plaća vlast, varate se, plaćaju vas građani a vlast je promenjiva. Mi ćemo sve te naloge da prikupimo i pošaljemo ih timu Kreni-promeni, koji je rekao da se građani mogu javiti njihovom pravnom timu”, kaže Bekin Rukeci iz grupe građana Zrenjaninska akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari