Fašisti ili borci za prava životinja? 1

Malo koja organizacija je podigla takvu buru u javnosti kao što je to pokret protiv zlostavljanja životinja Levijatan.

Dok jedni svesrdno podržavaju njihov rad, drugi im spočitavaju fašizam i poštovanje koje iskazuju prema Arkanu i Luki Bojoviću. Iako su nesumnjivo zaslužni za spasene živote više stotina napuštenih i vlasničkih životinja, način na koji ponekad dolaze do informacija je problematičan. Zbog iznošenja ličnih podataka građana nedavno je reagovalo i tužilaštvo pokretanjem istrage.

Na udaru Tviter zajednice, odakle je sve i počelo, našli su se poverenik Rodoljub Šabić i muzičarka Kristina Kovač. Šabić je podelio tvit Levijatana o brutalnom zlostavljanju životinja od strane Avenije MB, koju lokalne samouprave finansiraju za rešavanje problema napuštenih pasa, dok je Kristina Kovač upitala o čemu se radi, jer su društvene mreže brujale o novčanoj nagradi koju je Levijatan ponudio za podatke tviteraša „Baz Kilington“, označivši ga kao trovača i provokatora. Dvoje javnih ličnosti i ljubitelja životinja preko noći su postali simpatizeri fašista. Rodoljub Šabić nije želeo da komentariše iznošenje ličnih podataka u javnost kojima je Levijatan sklon, jer, kako kaže, njegov dugogodišnji rad svedoči kakav stav ima o tome.

– Ako nisam kroz ceo svoj rad pokazao šta mislim o takvim stvarima, bez obzira ko ih radi, ne pada mi na pamet da to objašnjavam „antifašistima“ koji su kao „fašističke simpatizere“ prepoznali i označili Kristinu Kovač i mene – naglasio je Šabić za Danas.

Predsednik pokreta Levijatan Pavle Bihali kaže za Danas da nikakav postupak nije pokrenut, niti su oni o tome obavešteni. Kaže da je slika tviteraša objavljena javno na njegovom profilu, te da ne zna o kom bi se delu uopšte radilo i koji postupak bi mogao biti pokrenut.

– Ono što nas interesuje je zašto nema reči o Aveniji MB nego se bavimo Tviter naglabanjima koja su instruisana i služe za bacanje prašine u oči. Svako ko ime Fondacije stavi kontekst fašizma, biće na sudu. Niko nigde ne veliča ni Željka ni Luku, osim ako ne mislite na sliku koju držim na privatnom profilu. Ali, kakve to veze ima sa više od 100 spasenih životinja samo ove godine i kakve to veze ima sa Levijatanom – ističe Bihali. Na podsećanje da su i ranije objavljivali lične podatke, poput momka koji se slikao sa obešenom mačkom, što je takođe kritikovano u javnosti, kaže da je i to iskonstruisano.

– Još jedna neistina. Podatke je on sam objavio na svom Instagram storiju. Nikada ne odajemo lične podatke osim kada to sami bolesnici učine, a mi prenesemo u izvornom obliku. Takođe, on nije samo obesio mačku, to je zoofil i bolesnik, što smo i dokazali, i sada je taj slučaj na sudu – kaže Bihali.

Udruženje Levijatan našlo je prostor za delovanje jer je Zakon o dobrobiti životinja, donet 2009. godine, ostao mrtvo slovo na papiru. Ne poštuje se obavezna sterilizacija kućnih ljubimaca, broj napuštenih životinja širom Srbije sve je veći, a nasilnici koji se nad njima iživljavaju ostaju nekažnjeni od strane našeg sudstva. Oblast napuštenih i zlostavljanih životinja je još jedno polje na kojem je država potpuno zakazala.

Predsednica udruženja Help animals Zlata Korjenić kaže za Danas da mi i nemamo državu, već političku partiju koja upravlja svim segmentima društva, a životinje su im poslednja oblast interesovanja.

– Predsednik Srbije se zanima za životinje jedino kada se slika u klanici među leševima, ili priča bajke o svinjskim papcima. Udruženja za zaštitu životinja se lavovski bore, ali mi nemamo nikakva pravna sredstva da bi se izborili sa nasilnicima – ističe Korjenić.

Presude

Zlata Korjenić podseća da je zlostavljanje životinja kažnjivo i prema Krivičnom zakoniku, ali da su presude u ovim slučajevima „na nivou statističke greške“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.