Fašisti nisu većina, ali uživaju podršku vrha vlasti (FOTO) 1Foto: Radovan Balać

Oko hiljadu Novosađana okupilo se na Antifašističkom mitingu u znak podrške i protesta zbog prebijanja voditelja i novinara Daška Milinovića. Miting je organizovala grupa nevladinih organizacija.

Posle govora Daška Milinovića i Marije Srdić iz Antifašističke akcije, antifašistička kolona prošetala se centrom Novog Sada do spomenika žrtvama racije na istoimenom keju, gde su se okupljenima obratili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa.

Anifašizam je borba protiv siledžija, dužnost je svakog da se njima suprostavlja“, kazao je Milinović.

„Zavadi pa vladaj je najuspešnija fašistička strategija, koja nažalost uspeva. Zavadili su nas i delimo se po  tome gde smo rođeni, odakle smo došli, koje smo boje kože, ko s kim spava, to su sve lične stvari i niko zbog toga ne sme da bude ugrožen“ poručio je Milinović.

Marija Srdić je podsetila da je Novi Sad 1975. godine proglašen Narodnim  herojem zbog ogromnih žrtava koje je podneo u Drugom svetskom ratu, ali i više hiljada Novosađana koji su se borili za slobodu.

„Nakon 80 godina nakon što su fašisti umarširali na Trg slobode, ili 77 godina nakon što  su oslobodioci umarširali u grad imamo ekstremne desničare, profašističke i neonaci grupe, njima je danas dozvoljeno ne samo da postoje, nego i da se registruju i rade i da u ime patriotizma i uloge čuvara nacionalnog identiteta politički deluju. Mi u ovom gradu dobro znamo njihovu istinsku ulogu. Predugo smo o tome ćutali i sklanjali se, predugo savijali glavu. Ne samo da su im vrata širom otvorena nego se i sa najviših nivoa vlasti podržavaju. Svedoci smo da u ambijentu straha, ucena i pretnji,  domaće nasilje raste i kulminira“, upozorila je Srdić.

Željko Bodrožić je naglasio da „neće biti bolje ako pustimo fašiste da nam kroje sudbinu i da odlučuju o tome kako  će ovo društvo i ova zemlja izgledati u budućnosti. Ima nas dosta koji možemo da kažemo ne fašizmu, ovde je sve počelo, ovde je krenuo taj zao talas i predugo gledamo kako kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata dobijaju na značaju, a oni koji su oslobodili zemlju bivaju gurani u zapća, spomenici im se ruše, a ljudi koji pdosećaju na njihova hreojska dela bivaju napadani, kao što je slučaj sa Daškom. Dosta je bilo kukanja, antifašizam je borba, on se ne svodi na saopštenja i poruke, on je akcija svakog dana u svakom pogledu“, naglasio je Bodrožić.

Bojana Selaković je kazala da „oni drugi nisu većinska Srbija, nego su samo glasniji i bezobrazniji, služe se nasiljem i oni su fašisti“.

„Oni to rade zato što imaju ili otvorenu podršku ili motivaciju za to što rade nalaze u onima koji vode institutcije ove zemlje, koji su nosioci najviših funkcija, koji se razračunavaju sa svakim nosiocem kritičke misli. Rezultat takvcog njihovog rada i ponašanja su krvava košulja Borka Stefanovića, spaljena kuća novinara Milana Jovanovića, tabloidne kampaanje protiv Crte, Krika, novinara, aktiviste…“, podsetila je Selaković.

Protetstni antifašistički miting u Novom Sadu završio se mirno. Na nekoliko punktova u gradu bili su raspoređeni žandarmi i policija. Bilo je najavljeno okupljanje i desničarskih aktivista, ali su oni pre dolaska antifašističke kolone na spomenik žrtvama racije položili venac sa porukom „ Novosađanima žrtvama komunističke racije u Rajinim šumama 1944“, aludirajući na posleratna streljanja.

Daško Milinović je uklonio venac, rekavši da mu tu nije mesto, jer je stavljen na spomenik žrtvama racije. Pored venca bio je ostavljen plakat sa srpskim grbom iz 1848. i porukom „Autonomaši ovo je Srbija“, koji su antifašistički aktivisti iscepali i spalili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari