Fatalno nameštanje prvog pršljena: Muškarac iz Beograda preminuo u subotu u Institutu za ortopediju "Banjica" 1foto EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Muškarac M. Đ. (58) iz Beograda preminuo je u subotu u Institutu za ortopediju „Banjica“ zbog posledica nameštanja prvog vratnog pršljena „atlasa“, 24. marta, u privatnoj klinici „Balans medika“. Ispostavilo se, a prema dosadašnjim informacijama, da ta ustanova nije imala licencu za rad Ministarstva zdravlja, koje je tu vest saopštilo.

Kako za Danas kaže jedan od lekara iz „Banjice“ koji je želeo da ostane anoniman, pacijent je tog popodneva dovezen kolima Hitne pomoći u Institut.

– Ustanovljeno je da je zadobio frakturu ili lom prvog vratnog pršljena. U većini slučajeva, takva vrsta povrede završava se smrću na licu mesta. Ali, konkretnom pacijentu se to nije desilo zbog toga, kako se pretpostavlja, što stepen sile koja je delovala na „atlas“ nije bio toliko veliki – objašnjava on i dodaje da je u trenutku povrede tog pršljena osoba „uletela “ u takozvano šokno stanje, ali i kvadriplegiju, odnosno oduzetost gornjih i donjih ekstremiteta.

– Istovremeno, kod povreda „atlasa“ dolazi i do edema ili otoka mozga. Pacijent je po prijemu i uspostavljanju dijagnoze uveden u takozvanu veštačku komu. Od 24. marta pa do 9. jula lekari su pokušavali sve, kako mi to kažemo, da ga vrate, ali nije bilo pomoći. Na kraju se sve završilo letalnim ishodom – opisuje on.

Prim. dr Nenad Lujić, jedan od najboljih srpskih ortopeda – onkologa iz Instituta za ortopediju „Banjica“, kaže za Danas da ne želi da komentariše konkretni slučaj jer će se tek utvrditi šta se desilo posle obdukcije i ostalih radnji koje su preduzete, ali upozorava građane da vode računa kome „stavljaju život u ruke“.

Fatalno nameštanje prvog pršljena: Muškarac iz Beograda preminuo u subotu u Institutu za ortopediju "Banjica" 2
foto privatna arhiva

– Ko god da ima bilo kakav problem u vezi sa kičmom i koštano-zglobnim sistemom trebalo bi da se javi registrovanim lekarima – ortopedima. Budući pacijent trebalo bi, takođe, da pre odlaska na pregled ili intervenciju proveri ko će mu te medicinske usluge pružiti, da li taj lekar ima svoj specijalistički broj i pečat i da li je zdravstvena ustanova registrovana – kaže on.

M. Đ. jedan je, nažalost, od mnogih pacijenata u Srbiji koji je umro od posledica intervencija na privatnim klinikama, a dr Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), navodi da je „jako teško dati komentar na taj poslednji slučaj“.

– Nemamo dovoljno podataka o tome šta se desilo tom pacijentu, ali ono što dobro znamo jeste da, kad god smo na razgovorima u Ministarstvu zdravlja pomenuli privatni zdravstveni sektor i onaj na severu Kosova, dobijali smo odgovor od državnog sekretara da oni nemaju veze s tim – navodi doktor Panić.

Kako dodaje, privatni zdravstveni sektor, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trebalo bi da bude integrisan u državni.

– Pošto to još nije praksa, zato i imamo takve slučajeve u privatnom sektoru. Ko proverava njihov rad? Da li su njihovi radnici prijavljeni? Kakve zdravstvene usluge pružaju ti lekari? Licenca za rad svake privatne klinike trebalo bi da bude istaknuta na vidljivom mestu u njihovim prostorijama – ukazao je naš sagovornik.

Sa druge strane, prema objavljenim informacijama, prostorije „Balans medike“ zatvorene su otkako je obelodanjena smrt njihovog „klijenta“, dok njihov sajt i dalje radi, a na njemu se nude, između ostalog, usluge nameštanja „atlasa“. Uz to, nabrojani su simptomi koji ukazuju da je „atlas“ „pomeren“ te bi bilo dobro da se „vrati“. Tu su i brojevi telefona na koje budući pacijenti mogu da se jave. U želji da čuje drugu stranu i proveri istinitost ovih tvrdnji, Danas je pozvao kliniku, ali se na tri njihova broja telefona niko nije javljao.

– To je čista reklama, a savet ljudima je da ne nasedaju jer, kao što smo videli, može da bude fatalno – poručuje Panić.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu obavešteno je pre tri dana da je 24. marta, u 16,40 časova, iz privatne klinike “Balans medika” u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac M. Đ. (58), koji je preminuo od posledica intervencije na pomenutoj privatnoj klinici. Ono je dalo nalog da se uradi obdukcija.

Ministarstvo zdravlja: Klinika nije imala licencu za rad

Privatna klinika „Balans medika“ nije imala licencu Ministarstva zdravlja, potvrđeno je Tanjugu u tom ministarstvu, a prenosi RTS. Ta ustanova je radila bez licence, a zdravstvena inspekcija nije u mogućnosti da izvrši kontrolu te ustanove jer im je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, onemogućen ulaz u prostorije klinike. Sve podatke u vezi sa zdravstvenim stanjem muškarca koji je zbog komplikacija preminuo na Institutu „Banjica“ inspekcija prikuplja na tom Institutu, javlja RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari