Fejsbuk negira navode da je dao kompanijama podatke o korisnicima 1Foto: Pixabay/geralt

Američka kompanija Fejsbuk (Facebook) negirala je danas medijske navode da je trećim stranama kao što su proizvođači telefona učinila dostupnim podatke o svojim korisnicima i njihovim prijateljima na toj društvenoj mreži.

List Njujork tajms objavio je juče da je Fejsbuk postigao sporazume o deljenju podataka s najmanje 60 kompanija, uključujući Epl (Apple) i Amazon, usled čega je dodatno povećana zabrinutost korisnika koji ne znaju čega se sve odriču korišćenjem te društvene mreže.

Fejsbuk je naveo da se ne slaže s navodima lista u vezi sa softverom razvijenim pre deset godina koji je omogućio pristup Fejsbuku na uređajima kao što je ajfon.

Potpredsednica Fejsbuka Ime Arčibong navela je na blogu da je Fejsbuk održao čvrstu kontrolu nad tehnologijom i da ne zna za zloupotrebe od kompanija s kojima sarađuje.

U tekstu Njujork tajmsa navodi se da je Fejsbuk omogućio kompanijama da imaju pristup podacima prijatelja korisnika bez njihovog eksplicitnog pristanka, što je praksa zbog koje se društvena mreža našla na udaru pošto se saznalo da je britanska firma Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka.

Neki proizvođači uređaja, navodi list, mogli su da dođu do ličnih informacija prijatelja korisnika, iako su oni imali utisak da su blokirali bilo kakvo deljenje svojih podataka.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedočio je u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svedočio i u Evropskom parlamentu, gde se, između ostalog, izvinio zbog načina na koji je Fejsbuk korišćen za proizvodnju lažnih vesti i mešanja u izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari