U požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba radova učesnika XVIII Međunarodne goranske likovne kolonije „TARA 2012“ u organizacija Pokreta gorana Srbije. Izložbu čine radovi dvadeset slikara i jednog skulptora iz Srbije, regiona i Evrope. Selekciju ove likovne kolonije potpisuje magistar slikarstva Ilija Kostov.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, koji se osvrnuo na značaj Požarevca i spomen – parka Čačalica u godini osnivanja Pokreta Gorana Srbije, napominjući i značaj Pokreta gorana Požarevca čiji je i on bio član.

O umetničkim delima zastupljenim na ovoj postavci govorila je istoričar umetnosti Julija Bašić koja je istakla značaj dvodecenijskog trajanja ove Međunarodne kolonije i odlaska umetnika u prirodu. -Umetnici koji izlaze u prirodu, napuštajući veštačku atmosferu ateljea, pronalaze se u toj iskonskoj povezanosti sa prirodom. Crpeći iz Majke zemlje svu moć savremenog umetničkog preživljavanja, sliku posmatraju u sunčevom zraku. Stvaraju naizgled netaknute predele, pejzaže doslovnog hedonističkog principa. Ali, umetnici idu i dalje, novim formama lirske apstrakcije, enformela i akcionog slikarstva udružuju se u korist oslobađanja slike od svega suvišnog radi dostizanja čiste piktoralansoti i slobodne plohe, kazala je Julija Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari