Slovački premijer Robert Fico pozvao je juče da sankcije Rusiji budu ukinute „u slučaju primene“ Sporazuma iz Minska za mirno rešavanje krize u Ukrajini. „Sankcije ne rešavaju ništa. One nisu politika, a njeni instrumenti nisu postigli ostvarenje cilja“, rekao je Fico, prenosi Sputnjik.


Slovački premijer je i ranije pozivao na ukidanje sankcija Moskvi zbog krize u Ukrajini. „Sankcije nemaju cilj da izazovu ekonomsku štetu Rusiji niti da uruše njihov životni standard. One imaju za cilj guranje Rusije ka rešavanju krize u Ukrajini“, rekao je Fico. Slovački premijer je ocenio da je potpisivanje Sporazuma u Minsku bio veliki politički uspeh.

Ne postoji alternativa sporazumnom rešenju krize u istočnoj Ukrajini, izjavio je juče italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni. Đentiloni je u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, prenosi Sputnjik, ponovio punu podršku Italije sporazumu iz Minska i naglasio da je neophodno održavati „kritički dijalog“ sa Rusijom, bez koje, kako je rekao, nije moguć ni mir ni održivi razvoj u Ukrajini.

Klimkin je upoznao italijanskog kolegu sa rezultatima rada OEBS-a koji se fokusira na ekonomsku, humanitarnu i političku budućnost Donbasa. Đentiloni je takođe istakao i značaj ubrzanja strukturnih reformi u Ukrajini, koje će, kako je rekao, izvući zemlju iz ekonomske krize i doprineti njenom približavanju EU. Italijanski šef diplomatije će posetiti Moskvu 1. juna, kada će razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Đentiloni je u intervjuu za italijanski list Foljo rekao da će sa Lavrovom razgovarati o mnogim pitanjima, a između ostalog i o borbi protiv međunarodnog terorizma. „Mislim da su zajedničke inicijative protiv terorizma u interesu i Zapada i Rusije“, naglasio je Đentiloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari