Filigran iz Kraljeva spaja gradove iz Srbije i Bugarske 1

Goran Ristović, alijas „Filigran Pokimica“ spada među retke, svetski priznate, majstore filigrana -starog umetničkog zanata, čija dela se nalaze u posedu velikog broja velikodostojnika pravoslavnih crkava širom sveta.

Iako su predmeti  koje on izrađuje u svojoj radionici u Kraljevu primarno namenjeni kleru i monaštvu pravoslavnih crkava, mnogi od njih, posebno filigranom ukrašeni krstovi i ikone, kao i čuvarkuće za vaskršnja jaja u obliku replika čuvenih Faberžeovih jaja, krase mnoge domove na svih pet kontinenata širom sveta. Taj njegov jedinstveni dar i radovi koje pravi izazvali su pažnju umetničke  javnosti što je za posledicu imalo i nekoliko samostalnih izložbi ovog  zantlije-umetnika.

Prilikom njegove , prve, izložbe  2013 godine, „Energija života“ u galeriji RTS-a, njen autor Petar Đinović je o njegovom stvaralaštvu, između ostalog rekao i: „Goran Ristović Pokimica, arhitekta srebrnog sveta, majstor posebnih dela i, tvorac lepote za sva vremena. Njegove rukotvorine su srebrne struje vođene okom i srcem“.  A da javnost i van crkvenih krugova  iskazuje interesovanje za njegovo stvaralaštvo ,na svoj način,svedoči i činjenica da mu je Radio-televizija Srbije ,za sada, posvetila dve  emisije, jednu iz serijala „Kvadratura Kruga“ i drugu iz serijala „Od zlata jabuka“.

Prilikom svoje , treće , samostalne izložbe pod nazivom „Filigranske veze“,  održane u maju 2015 godine , u Regionalnom muzeju u Velikom Trnovu ovaj umetnik je toj ustanovi , koja se stara i o hramu „Četrdeset velikomučenika“,u kome je svojevremno 1236 godine sahranjen Rastko Nemanjić, naš Sveti Sava , darivao ikonu ovog svetitelja, rad sestrinstva manastira Žiča a koju je on ukrasio svojim filigranom. Tada je filigran iz Kraljeva  izrazi želju da ovom hramu daruje i proskinitar- mermerno postolje za tu  ikonu Svetog Save . Obzirom da se radilo o zahtevnom poduhvatu i da je bilo potrebno obezbediti brojne saglasnosti a i značajna  finansijska sredstva na realizaciju ove ideje čekalo se pune dve godine. I,napokon, iduće subote, 3.juna, u Velikom Trnovu, u hramu „Četrdeset velikomučenika“  biće svečano otkriven mermerni proskinitar koga ovaj kraljevački umetnik, uz pomoć još četrdeset priložnika mahom iz Srbije i Crne Gore, daruje hramu u kome su, prve dve godine, boravile mošti Svetog Save do njihovog prenosa u Mileševu.

Izradu mermernog proskinitara Ristović je poverio poznatom bugarskom vajaru Panjotu Petrovu-Ponki (Панайот Петров Димитров- Понката) koji je, svojevremeno, 2003. godine bio autor projekta obnove hrama „Četrdeset velikomučenika“,  a radovi na montaži mermernog postolja za ikonu počeli su 25. maja, na Spasov dan, ove godine.

Kako saznajemo Skupština grada Velikog Trnova  donela je , pre dva dana, odluku i uputila poziv gradonačelniku Kraljeva i predstavnicima Narodnog muzeje iz Kraljeva da tog dana budu gosti Velikog Trnova na svečanom otkrivanju proskinitara jer su, pre dve godine, prilikom Ristovićeve izložbe u Velikom Trnovu, uspostavljene  zvanične veze između muzeja i biblioteka dva grada koja ,na izvestan način, svojim životnim putem spaja još Sveti Sava. Portal KV Novosti –on line je, zahvaljujući dr Plamenu Sabeevu arheologu iz RIM-a Veliko Trnovo, u prilici da objavi ekskluzivne snimke sa montaže proskinitara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari