Filip Karađorđević: Preuzimam dužnost i odgovornost koju podrazumeva titula 1

Filip Karađorđević saopštio je danas da od svog brata Petra preuzima dužnost i odgovornost koju podrazumeva titula princa-naslednika, kao i da prihvata sve dužnosti i obaveze koji su mu tim činom došle, jer je svestan časti koja mu je time učinjena.

“Na poziv mog starijeg brata princa Petra krajem aprila prisustvovali smo i svedočili njegovoj abdikaciji u Sevilji u Španiji. Dugo vremena je moj brat princ Petar razmišljao o tom činu – abdikacija znači odricanje prava na strešinstvo u dinastiji, tj. porodici Karađorđević. Abdikacija je automatska – to znači da svoje suvereno pravo rođenjem da predvodi Karađorđeviće princ Petar napušta i to pravo automatski prelazi na sledećeg u liniji nasleđivanja i njegovo potomstvo. U našoj porodici, kao drugi sin i po primogenituri sledeći u redu za nasledstvo je moja malenkost”, naveo je Filip Karađorđević.

Kako je naglasio, svom bratu želi najveću sreću u životu.

“Poštovaću i braniću njegovu želju za ličnim i privatnim životom. On zauvek ostaje princ i uvek će biti dobrodošao. Njegova žrtva je novi zavet Karađorđevića posle smutnih vremena za Dom”, navodi se u saopštenju.

Filip Karađorđević je naveo da se do ovog trenutka nije oglašavao, “jer sam želeo da posle čina abdikacije mog brata princa Petra provedemo dane u tišini i razmišljanju i da se dođe do razumevanja u porodici i među vernim narodom”.

On se zahvalio braći i članovima porodice, granama princa Tomislava i princa Andreja na ukazanom poverenju i podršci.

“Svom ocu, Aleksandru, kao starešini Kraljevskog doma, izražavam sinovsku ljubav i poštovanje, kao i obećanje da ću kao i do sada, nastaviti da radim na poboljšanju ugleda dinastije”, rekao je Filip Karađorđević.

Sa svojom porodicom, suprugom princezom Danicom i sinom princom Stefanom nastaviće da živi u Beogradu, “onako kako smo živeli i do ovog trenutka, isključivo od svog rada”.

“Obavezujem se da ću živeti i boriti se za sreću i napredak Srbije i svih koji poštuju dinastiju Karađorđević”, poručio je Filip Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari