Filip Moris demantuje da su hteli Koluvijinu firmu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Intervju prvooptuženog u predmetu Jovanjica Predraga Koluvije, datog predsedniku skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimiru Đukanoviću, kao i potonje izjave predsednika Republike i predsednice Vlade, ostao je bez reakcije zvaničnih državnih organa.

Nijedna relevantna pravosudna institucija nije reagovala na ono što su brojni pravni stručnjaci nazvali direktnim uplivom u aktuelni sudski postupak i narušavanjem nezavisnosti suda. Već danima se po ovom pitanju ne oglašava Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, pa ni Viši sud u Beogradu pred kojim se vodi postupak. Jedine reakcije dolaze od retkih pojedinaca, opozicionih političkih partija i onih direktno spomenutih u navedenom intervjuu.

Tako se u toku jučerašnjeg dana oglasio srpski ogranak kompanije Filip Moris, demantujući tvrdnje koje je u intervjuu izneo Predrag Koluvija. On je, podsetimo, istakao da mu je ova kompanija 2019. godine iznela vrlo primamljivu ponudu da kupi njegovu firmu i da mu zauzvrat ponudi 25 odsto kompanije koju bi on vodio, a koja bi nastavila da se bavi istom delatnošću – proizvodnjom organske hrane. Kako je Koluvija sam istakao, prihvatanjem tog aranžmana on bi zaradio između 40 i 60 miliona evra. Međutim, ponudu je ipak odbio, i to pošto su mu, kako je rekao, pretili porodici. Tri dana nakon što je definitivno odbio ponudi, policija ga je uhapsila.

Kompanija Filip Moris za BIRN je najoštrije demantovala ove navode.

„Kao filijala multinacionalne kompanije koja se transparentno i odgovorno ponaša na svim tržištima na kojima posluje, podvlačimo da smo o ovim optužbama obavešteni isključivo putem medijskih objava“, navode u Filip Morisu i dodaju da je kompanija „kao i uvek, potpuno otvorena za saradnju sa srpskim vlastima i ima puno poverenje u nadležne institucije da će ubrzo rasvetliti ove neosnovane optužbe.“

Povodom Koluvijinog intervjua, konferenciju za novinare organizovala je i opoziciona Narodna stranka ističući da tužilac u slučaju „Jovanjica 2“ ima pravnog osnova da traži da se Koluviji ponovo odredi pritvor.

– Prekršena je zabrana uticaja na svedoke i uznemirenje javnosti. Šta bi se desilo da tužilac zatraži ponovo pritvor za Koluviju, ali ne verujem da će se to desiti, rekao je šef Pravnog tima NS Vladimir Gajić.

Gajić je dodao da sam Đukanović, koji osim što je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe je i Koluvijin branilac, nije prekršio zakonske odredbe, ali da se on i pored toga nalazi u sukobu interesa. Osvrćući se na izjavu predsednika Srbije o ovom slučaju, Gajić je napomenuo da je Vučić time „bagatelisao“ optužbe na račun Koluvije i to „služeći se neistinama“.

Daleko oštriji u oceni Vučićevog mešanja u krivični postupak bio je lider pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević tražeći od njega da podnese ostavku zbog „skandalozne javne odbrane pripadnika javne mafije“.

„Aleksandar Vučić je ionako uzurpirao funkciju predsednika, a sada je javno stao u odbranu narko mafije. Slobodno može svoju stranku SNS da prekrsti u Srpska narko stranka“, naveo je Đorđević u saopštenju, povodom obraćanja predsednika iz Dubajia u kojem je rekao da mu je čudno da je vlasnika plantaže Jovanjica Predrag Koluvija dve godine u pritvoru iako kod njega nije pronađeno 10 tona kokaina već tona marihuane.

Šta kaže optužnica…

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal precizira da je na imanju Jovanjica pronađeno ukupno 1,6 tona opojne droge kanabisa. U optužnici se opisuje Koluvijino hapšenje, kada je u vozilu Audi A8 na autoputu Beograd – Niš velikom brzinom pretekao kolonu vozila u kojoj se nalazio i policijski inspektor za narkotike Slobodan Milenković. Oni su zaustavili vozilo u kojem su se nalazili Koluvija i njegov vozač Miloš Teofilović. Milan Isakov, jedan od prisutnih policajaca je posvedočio da im je Koluvija rekao da je „kolega“ i da radi u kabinetu ministra. Tom prilikom im je i pokazao policijsku legitimaciju. Nakon što im je ista delovala sumnjivo, Koluviju su odveli na imanje Jovanjica gde su, kako je naveo Milenković, zatekli nešto što nije viđeno u Evropi, plantažu marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom. Tada je Koluvija i uhapšen.

… a šta Koluvija

Verzija koju je izneo Koluvija se značajno razlikuje. Njega policija nije uhapsila, već „otela“ istakavši da je praćen još u Beogradu, ali da ih je iznenadio time što je promenio automobil. On je putovao audijem, jer ga je zamolio njegov vozač koji više voli da vozi ta kola. Inače, znatno češće koristi automobil marke „Škoda superb“, jer kako je naveo „izazivati zavist ljudi predstavlja greh“. Prema njegovim rečima, legitimaciju koju mu je policija pronašla je počasna, revijalna značka Međunarodne policijske asocijacije, za koju je jasno navedeno da ne predstavlja policijsku legitimaciju. Međutim, legitimacija čija kopija se nalazi u optužnici je, prema Koluvijinim tvrdnjama, falsifikat legitimacije policajca koji je išao u razred sa potpredsednikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem.

Upravo su policajci koji su ga uhapsili navodno Koluviji ponudili da pogodbu u kojoj bi bio pušten ukoliko kaže da je radio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, biznismena sa Kosova poznatim organima gonjenja. Istovremeno je u intervjuu istakao da je inspektor Slobodan Milenković sve vreme telefonom konsultovao sa nekim iz kabineta tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića. U optužnici se ovi detalji ne pominju, ali se pominju kontakti koje je Koluvija imao sa tadašnjim rukovodstvom MUP-a. Tako je Koluvija 2016. godine imao sastanak sa bivšim državnim sekretarom MUP-a Milosavom Miličkovićem. Interesantan je i deo optužnice koji posredno povezuje Koluviju sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. Naime, u optužnici Jovanjica 2 jedan od okrivljenih je i Branislav Radosavljević, asistent bivše državne sekretarke. Tužilaštvo je ustanovilo da je policijske tablice koje je Koluvija koristio na vozilu, zadužio službenik koji je obezbeđivao Dijanu Hrkalović, a da ih je Koluviji predao Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari