Finansijski izveštaj do sredine oktobra 1Gradonačelnik Bane Spasović

Gradonačelnik Požarevca i predsednik Organizacionog odbora „Ljubičevskih konjičkih igara“, Bane Spasović, održao je konferenciju za novinare, na kojoj se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u pripremi i realizaciji ove manifestacije, 53. po redu.

„Zahvaljujem se građanima na strpljenju i razumevanju za vreme održavanja manifestacije, kao i donatorima i sponzorima koji su pomogli ne samo u novcu, već i u robi i uslugama“, istakao je Spasović.

Gradonačelnik Spasović naglasio je da je poseta tokom LJKI bila izuzetna, kako na otvaranju i koncertu Belog Dugmeta, tako i na sportskom delu igara. – Na defileu je bilo desetak hiljada ljudi, dok je koncert Bijelog dugmeta pratilo preko 20.000 posetilaca. Tribine Gradskog hipodroma tokom sportskog dela bile su prepune gledalaca i zbog toga već razmišljamo na njihovo proširenje i izgradnju novih tribina, poručio je gradonačelnik Spasović. Finansijski izveštaj biće završen do sredine oktobra, jer još uvek stižu uplate donatora. Do sada njihova pomoć iznosi oko osam miliona, a prošle godine bila je pet milina dinara. Neki od njih za uzvrat su tražili reklamni prostor u gradu ili na hipodromu, a bilo je i onih koji niti su šta tražili, niti su hteli da im se spominje ime firme.

– Koliko je dato iz budžeta još se ne zna, biće poznato do 15. oktobra. Tu će se uračunati i suma koju smo uštedeli otkazivanjem karnevala, a to je oko 3,5 miliona dinara, kazao je Spasović.

– Neki od naših gostiju zvali su me posle odlaska iz Požarevca da bi izneli pohvale na račun organizacije. Neki od ambasadora, kao što su ambasadori Izraela, Alžira i Indonezije, pokazali su želju za našom poslovnom saradnjom, pa ćemo sa njima pregovarati i u tom pravcu, rekao je gradonačelnik. On se zahvalio i direktorki Turističke organizacije, Jeleni Vukezić i njenim saradnicima, jer su podneli najteži deo organizacije. Zaslužni za odlično organizovane LJKI su i Svetlana Milutinović, zadužena za dizajn ukrasa u gradu i na hipodromu i ergeli, kao i voditelji programa.

– Zasluge ima i direktor „LJubičeva“, koji nas je „istrpeo“ dok smo uređivali ergelu, u kojoj je završena trim staza za posetioce, a u planu su i gradnja lavirinta i postavljanje dečjeg mobilijara, kao i dalje uređenje hipodromu, koji se decenijama nije sređivao, rekao je Spasović. – Naredne LJKI planiraćemo godinu dana i već početkom sledeće godine znaćemo ko učestvuje na trkama, ko u pratećem programu, ko u muzičkom i koliki je fond za nagrade.

Izuzetan uspeh postigao je i novoosnovani Simfonijski orkestar „Gvardija“, koji je već ugovorio neka gostovanja, od kojih će prvo biti u Sinagogi u Novom Sadu.

– Prilikom sledećeg rebalansa budžeta odvojićemo sredstva za funkcionisanje ovog orkestra, koji je za kratko vreme uvežbao repertoar i njime oduševio publiku, rekao je Spasović, posebno istakavši doprinos Teodore Dimitrijević, umetničkog rukovodioca orkestra, koja je i inicijator njegovog osnivanja.

Koncert kasnio zbog predsednika

Dugo čekani koncert „Bijelog dugmeta“ započeo je sa preko sat zakašnjenja, što je izazvalo nervozu i zvižduke njihovih fanova. Razlog kašnjenja bio je, kako smo saznali od izvora bliskim organizatorima, to što se predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić zadržao duže od predviđenog vremena na prijemu u ergeli „Lјubičevo“ posvećenog njemu u čast, tako da gradonačelnik Požarevca, koji je bio njegov domaćin, nije mogao da napusti prijem i na vreme dođe na koncert, kako bi frontmenu legendarnog „Dugmeta“ Goranu Bregoviću uručio plašt i sablju kao počasnom vitezu Lјubičeva. Sam gradonačelnik Spasović nije potvrdio, niti demantovao naša saznanja o kašnjenju, rekavši da je uobičajeno da se na svim rok koncertima kasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari