Finska i Švedska u NATO-u, udarac za Rusiju i za ideju neutralnosti? 1Foto: Pixabay

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (11,33%), lažne dojave o bombama (9,38%) i pronađeno telo mladića iz Splita (5,47%).

Tokom analiziranog perioda (16 – 22. maj 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz hronike (20,70%), sledi svet (17,58%), politika (16,02%), društvo (16,02%), sport (15,63%), ekonomija (9,77%), kultura (2,34%), i region (1,95%).

Iz hronike su se tokom prethodne sedmice u informativnim emisijama izdvojile dve vesti. Kako se navodi u medijima identifikovane su lokacije ukupno 19 e-mail adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji. Druga vest je o pronađenom beživotnom telu, za koje je nakon DNK testa i obdukcije utvrđeno da je mladić iz Splita, Matej Periš, koji se vodio kao nestao od januara ove godine.

Kriza u Ukrajini se kao dominantna tema izdvaja u rubrici svet, kao i nedeljama unazad. U Marijupolju je obavljena evakuacija vojnika iz železare „Azovstalj“, a odluci Finske da preda zahtev za članstvo u NATO alijansi se pridružila i Švedska. Mediji su pravovremeno izveštavali i o mogućem odgovoru ruskih snaga na ovaj potez, da bi mogli da pojačaju svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu, ali i da bi mogli usmeriti neke od svojih dalekometnih raketa ka ciljevima u ove dve države koje do sada nisu smatrane vojnim ciljevima.

Finska i Švedska u NATO-u, udarac za Rusiju i za ideju neutralnosti? 2

Rubriku politike obeležila je vest da Priština zahteva članstvo u Savetu Evrope (2,73%). Iako se ovaj zahtev nije našao na dnevnom redu sednice Komiteta ministara održane u Torinu, jasno je da je diplomatska borba na tom planu tek počela. U najavama vesti preneta je i izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je naveo da je za Srbiju situacija kompleksna, te da je zahtev Prištine kršenje svih međunarodnih normi i prava.

U rubrici društvo primarna vest bila je o širenju majmunskih boginja (2,73%). Kako mediji prenose, epidemiolozi u Srbiji poručuju da razloga za paniku nema, a s obzirom da ovo oboljenje pripada porodici virusa u kojoj su i velike boginje, pretpostavlja se da vakcina koja je bila efikasna protiv njih i deluje i u ovom slučaju.

Kad je u pitanju sportska rubrika, održani završni turnir Evrolige u Beogradu je bio u medijskom fokusu (5,47%). Pravovremeno je izveštavano o svim košarkaškim susretima, a turski klub Efes je šampion. Svi učesnici i oni koji su posetili našu prestonicu oduševljeni su organizacijom turnira, preneto je u informativnim emisijama.

Među ekonomskim dešavanjima, izdvojila se vest o otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu (2,34%), uz prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Rubriku region je obeležila vest da je Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo istražni postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, preneto je u najavama vesti (1,17%).

U domenu kulture beležimo vesti o potpisivanju sporazuma o saradnji između Doma kulture „Gračanica“ i Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ (1,17%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari