Lideri okupljeni na trodnevnom samitu Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC), koji je počeo u subotu, izrazili su zabrinutost zbog situacije u SAD, nastale nakon fiskalne blokade Vlade. Američka ministarka trgovine Peni Pricker upozorila je da „gašenje“ jednog dela federalnih službi počinje da se odražava na poslovni sektor.

„Fiskalna blokada Vlade nije dobra za poslovni sektor. Nije dobra za ekonomiju“, rekla je Pricker, pošto jedna od posledica fiskalne blokade Vlade SAD jeste to što njeno ministarstvo ne može da sakuplja i analizira važne ekonomske podatke, „Mi smo veliki izvor podataka za američki poslovni sektor i to predstavlja problem. To utiče na biznis i njegove kapacitete da prikuplja informacije“.

Predsednik Filipina Beninjo Akvinjo izjavio je da ono što se dešava u SAD „utiče na sve nas“. „Američka ekonomija je broj jedan u svetu, šta se tamo događa pogađa sve nas“, rekao je Akvinjo. Lokid Martin, kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme za odbranu, saopštila je u petak da će na prinudni odmor poslati 3.000 zaposlenih. Kompanija, međutim, upozorava da bi taj broj mogao da raste ukoliko fiskalna blokada potraje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari