Flesenkemper: Neophodna snažna politička volja i posvećenost 1Foto: Služba za odnose sa javnošću Council of Europe

Na zahtev Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Savet Evrope (SE) pripremio je mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama.

Ekspertsko mišljenje Generalnog direktorata za demokratijeu SE, danas je ministarki Čomić predao šef Kancelarije SE u Beogradu, Tobijas Flesenkemper.

– Svrha ovog zakona je menjanje života ljudi na bolje i čvrsto verujem da će ovo mišljenje biti korisno za dalji rad na Nacrtu zakona – rekao je Tobijas Flesenkemper.

Da bi se dogodila prava promena, dodao je on, neophodni su snažna politička volja i posvećenost, koje će se pretočiti u jako zakonodavstvo koje će biti ne samo usvojeno, već i sprovedeno.

Čomić je izjavila je da je ekspertsko mišljenje SE izuzetno važno za rad njenog ministarstva, dodajući da očekuje i dalju podršku SE naročito kroz zajednički program Evropske unije i SE Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.

Kako je saopšteno iz SE, njihovo mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama uzima u obzir standarde SE u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava.

“Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda”, navodi se u mišljenju i nudi niz preporuka za poboljšanje Nacrta zakona.

Mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama pripremljeno je uz podršku zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, koji je deo programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022 (II)“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari