Foa: Razumeti tehnike dezinformisanja 1Foto: Medija centar

U borbi protiv dezinformacija i medijskog spinovanja malo mogu da pomognu eventualni novi zakoni, ocenio je danas italijanski novinar i autor knjige „Gospodari medija“ Marčelo Foa, koji je ubeđen da je novinarstvo od ključne važnosti za demokratiju.

Foa je u beogradskom Medija centru, na predstavljanju svoje knjige koja je prevedena na srpski jezik u izdanju Klio, rekao da novinari često upadaju u zamke spin doktora i da tako prave greške.

Prema njegovim rečima, novinari u stvari ne poznaju tehnike spin majstora i kao najbolji lek u borbi protiv takvog širenja dezinformacija predlaže bolje razumevanje tih tehnika.

Kada su novinari izmanipulisani ne preostaje im ništa drugo nego da se izvine i priznaju grešku, smatra Foa, koji je u Luganu osnovao Opservatoriju za praćenje evropskog novinarstva.

Glavni urednik Klio Zoran Hamović je ocenio da živimo u vremenu snažne manipulacije, u kome nema vremena za pravo analiziranje informacija koje dolaze.

Foa u svojoj knjizi „Gospodari medija“ daje primere spinovanja, napomenuo je Hamović, koji smatra da takva knjiga može pomoći novinarima u radu.

Hamović je podvukao da je osnovni zadatak novinarstva da građanima pruži kvalitetne informacije, radi donošenja važnih odluka.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić je ocenio da ni najrazvijenije demorkatije nisu imune na širenje dezinformacija i da se takva praksa pojačava uoči izbora.

Lekić, međutim, smatra da se posle izbora u tim zemlja svi spin doktori „sele u Srbiju“, kako bi u njoj usavršavali svoje tehnike i to, kako je naveo, ne kao volonteri.

Prema Lekiću, dovoljno je pogledati naslovne strane tabloida u Srbiji da bi se videlo kako svi oni zapravo dobijaju uputstva iz jednog centra.

Lekić smatra da se taj centar nalazi u Vili Bokeljka.

Pogrešno je, nastavio je Lekić, verovati da su političari žrtve medija. Novinari i mediji su ti koje koriste i zloupotrebljavaju političari i centri moći, zaključio je Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari