Fondacija Evro za znanje dodelila stipendije najboljim srednjoškolcima i studentima iz Srbije 1Foto: Pixabay/F1Digitals

Fondacija „Evro za znanje“ dodelila je danas 13 stipendija od po 100.000 dinara, najboljim učenicima srednjih škola i studentima fakulteta iz Srbije.

„To su bespovratne stipendije u iznosu pod 100.000 dinara, kojeće se isplaćivati u deset jednakih rata tokom ove školske godine“, rekao je novinarima predsednik Upravnog odbora Fondacije „Evro za znanje“ Milenko Vasović i precizirao da je dodeljeno šest studentskih i sedam učeničkih stipendija.

Dodao je da je na sedmi konkurs Fondacije za dodelu učeničkih stipendija stiglo 40 molbi, dok ih na šestom bilo 39.

Vasović je istakao da je bilo teško odabrati najbolje od najboljih, jer su svi kandidati bili sa izvanrednim uspehom, brojnim nagradama sa republičkih i međunarodnih takmičenja, ali uglavnom lošijeg materijalnog položaja.

„Mislimo da će stipendije značiti i dobitnicima i njihovim porodicama da lakše završe školovanje“, kazao je Vasović.

On smatra da je stipendija važna i kao primer mladima da i oni u budućnosti, kada budu zaradjivali, odluče da pomažu talentovanima.

Vasović je podsetio da Fondaciju „Evro za znanje“, koju je osnovala grupa entuzijasta iz Kosjerića, sada okuplja oko 400 pojedinaca i desetak kompanija i pozvao sve ostale da se priključe i pomognu koliko mogu najtalentovanijim mladim ljudima.

Među kompanijama koje su obezbedile stipendije je i britanska kompanija Mineko (Mineco), koja ove godine četvrti put za redom učestvuje u stipendiranju studenata rudarstva, a koja je ovoga puta pomogla dva studenta koji se spremaju da postanu rudarski inženjeri.

Neki stipendisti prethodnih godina iskoristili i priliku da odrade praksu u nekom od rudnika u kojima je Mineko vlasnik samostalno ili sa partnerima.

Dobitnici stipendija Mineka su Marijana Gadžić iz Zlota, studentkinja četvrte godine Tehničkog fakulteta u Boru na studijskom programu Priprema mineralnih sirovina i student četvrte godine Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Miloš Djukić, iz Kruševca, na smeru podzemna eksploatacija ležišta mineralnih sirovina.

Đukić je kazao da je prvi put konkurisao za neku stipendiju i zahvalio se na pomoći koje će mu, kako je naglasio, značiti u daljem školovanju.

Dodao je da će pomoć biti olakšanje i za njegovu porodicu, jer mu se i sestra iz Kruševca pridružila na školovanju u Beogradu.

„Ovo će mi omogućiti da idem na kurseve stranih jezika, koji će mi pomoći u karijeri i zaposlenju“, rekao je on.

Učenik trećeg razreda gimnazije „Uroš Predić“ iz Pančeva Veselin Vračar kazao je da mu je stipendija važna za dalje školovanje.

„Stipendija mi je najvažnija kao pomoć za dalje školovanje i podstrek za bavljenje onim što volim, da nastavim dobro da učim, da upišem fakultet koji budem želeo“, rekao je on.
Vračar je kazao i da bi jednoga dana želeo da postane član Fondacije „Evro za znanje“, kako bi pomogao druge nadarene djake i studente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari