Fondacija “Jelena Šantić” sutra dodeljuje istoimenu nagradu za 2016/2017. 1Foto: Fondacija "Jelena Šantić"

Fondacija “Jelena Šantić” dodeliće istoimenu nagradu za 2016/2017, u četvrtak, 5. jula sa početkom u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ovogodišnji konkurs za Nagradu Jelena Šantić zainteresovao je 40 organizacija i pojedinaca/ki koji su svojim aktivnim radom doprineli razvoju lokalnih zajednica, ljudskih prava, ukazivali na položaj kulturnih radnika/ca, a takođe su uveli niz novih praksi u rad sa različitim ciljnim grupama.

Nezavisni žiri, u sastavu Aleksandra Vesić, Goran Tomka i Branislav Dimitrijević, doneo je odluku o dobitnicima i dobitnicama Nagrade “ Jelena Šantić” za hrabri iskorak za 2016/2017:  

Marijana Cvetković (kategorija pojedinac/ka)  za doslednost u radu i promociji savremenog plesa, kontinuirano zagovaranje za bolje uslove rada u oblasti kulture, kao i za uvođenje inovativnih praksi za najmlađe u okviru projekta „Generator”.

Udruženje umetnika Užice – Galerija Reflektor (kategorija organizacija civilnog društva) za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada.

Tatjana Nikolić, specijalno priznanje za izuzetan doprinos u unapređenju položaja mladih profesionalaca/ki u kulturi, umetnosti, kreativnim industrijama i medijima, kao i afirmaciji mladih, a posebno devojčica u okviru projekta “Rok kamp za devojčice”. 

Nagradu “Jelena Šanti攓 za hrabri iskorak za 2016/2017, Fondacija “Jelena Šantić” organizuje u saradnji sa Grupom 484, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy).

Antrfile

Osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić bila je po vokaciji balerina, ali po životnom stilu jedna od najznačajnijih mirovnih aktivistkinja u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Od 1991. godine bila je inicijatorka mnogih mirovnih demonstracija, brojnih mreža za saradnju nevladinih mirovnih organizacija u zemlji i regionu i rukovoditeljka u projektima za pomoć izbeglicama i pomirenja među zaraćenim stranama.

Bila je članica Beogradskog kruga, učestvovala je u osnivanju Evropskog pokreta u Srbiji i Centra za antiratnu akciju. Za njene mirovne aktivnosti, 1996. godine Pax Christi International dodeljuje joj godišnju nagradu za mir.

Berlinski mirovni aktivisti su u znak poštovanja prema Jeleninom radu osnovali humanitarnu organizaciju, Grupu 485. Na njihovu inicijativu, park u berlinskoj četvrti Helersdorf odlukom berlinskog parlamenta dobija ime „Park mira Jelena Šantić“ na trogodišnjicu njene prerane smrti, 18. marta 2003. godine. Dve godine kasnije i Beograd je dobio park sa Jeleninim imenom, nekadašnji Neimarski park na Vračaru, gde je Jelena i živela. Na inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara, 18.10.2016. podignuta je spomen ploča posvećena  Jeleni Šantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari