Fondacija Slavko Ćuruvija: Da se ubice konačno nađu u zatvoru 1Slavko Ćuruvija Foto: FoNet/ Andrija Ilić

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je danas da očekuje da će Apelacioni sud potvrdi presudu njegovim ubicama i da će se oni konačno naći u zatvoru.

Uoči sednice kojom će Apelacioni sud 7. jula početi proces donošenja odluke o presudi Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, Fondacija Slavko Ćuruvija očekuje da će apelacija potvrditi odluku prvostepenog sudskog veća, kojom su četvorica pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Kako je istaknuto, Fondacija se „nada“ se da će sudsko veće Apelacionog suda „imati snage“ da 21 godinu posle ubistva stavi tačku na taj slučaj.

„Pozivamo Veće da ne vraća četvorogodišnje suđenje na početak, uprkos žalbama odbrane optuženih, ali i uprkos začuđujućoj žalbi zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji je takođe tražio da presuda bude odbačena. Prvostepenom presudom zamenik tužioca praktično je dobio sve što je tražio u optužnici, pa nije jasno zbog čega traži ponovno suđenje“, saopšteno je.

Fondacija podseća da se samo jedan od četvorice osuđenih prvostepenom presudom nalazi u zatvoru, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, „i to zbog zločina na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića“.

Milan Radonjić i Ratko Romić su, podseća Fondacija, i pored toga što su osuđeni i što su im izrečene teške zatvorske kazne, „i dalje samo u kućnom pritvoru“. Prolongiranjem donošenja pravosnažne presude, istaknuto je, ubice Ćuruvije „dobile bi priliku da u kućnom pritvoru provedu veći deo kazni na koje su osuđeni“.

Miroslav Kurak i dalje je u bekstvu, podseća Fondacija, i navodi da „ništa ne ukazuje na to da državni organi rade na njegovom izručenju“ po poternici koja je za njim raspisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari