Fondacija Slavko Ćuruvija: Pink nije ispunio više od pola obećanja iz elaborata, REM ne reaguje 1Foto: Radmila Marković/Danas

Televizija Pink nije ispunila 16 od 23 analizirana obećanja iz programskog elaborata, na osnovu kog joj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) obnovilo dozvolu za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, saopštila je danas Fondacija „Slavko Ćuruvija“ (SĆF).

Iako je televizija Pink u elaboratu najavila dramatično manje rijaliti programa, izveštaj REM iz maja beleži dupliran udeo tog žanra u ukupno emitovanom programu u odnosu na navode iz elaborata, pokazalo je istraživanje SĆF.

Udeo rijalitija u programu televizje Pink porastao je sa prosečno 34 odsto godišnje od 2014. do 2020. godine, na 46 odsto u prvom kvartalu 2023. godine, odnosno nakon obnavljanja dozvole.

Obavezni kvalitetan program, dečji, dokumentarni, naučno-obrazovni i kulturno-umetnički, REM u svom izveštaju meri u promilima, iako televizija Pink u elaboratu obećava da će takav program činiti 20 odsto ukupnog programa, što je i zakonska obaveza.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ navela je da televizija Pink nije ispunila ni obećanja u vezi promenom programske šeme, emitovanjem programa namenjenog osobama sa oštećenim sluhom, svetskim dokumentarnim serijalim, novim svetskim zabavnim formatima, obogaćivanjem vikend šeme filmovima, uvođenjem kulturno-umetničkog dnevnika i crtanih filmova.

Iako su programski elaborati televizija sastavni deo dozvola za emitovanje, o čijem je ispunjavanju REM obavezan da se stara, to telo nije reagovalo na kontinuirano nepoštovanje navoda iz programskog elaborata, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari