Forum beogradskih gimnazija: Pozivanje na protest i štrajk završilo se neslavnim podvijanjem repa 1Foto: Danas/Vesna Andrić

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je Danas da nije glasao za prihvatanje Protokola koji je Vlada Srbije ponudila reprezentativnim sindikatima i da su jedina članica Sindikata radnika u prosveti Srbije koja je taj predlog odbila.

„Pozivanje na protest i štrajk završilo se neslavnim podvijanjem repa, nažvrljanim mastilom pera i smušenim facama onih koji su samo nekoliko dana ranije uputili junački poziv prosvetnim radnicima na protest i štrajk, a onda se sakrili iza nekoliko hiljada ljudi okupljenih ispred Narodne Skupštine Republike Srbije odbijajući da im upute makar i jednu rečenicu kako bi ih upoznali sa razlozima zbog kojih su ih okupili na ulici i objasnili razloge budućeg štrajka“, naveo je FBG u saopštenju.

Već tada se, kako kažu, mogao naslutiti epilog junačenja velike četvorke (predsednika reprezentativnih sindikata), čekao se samo trenutak kada će kapitulacija biti saopštena članstvu.

„I dok su mnogi, pripremajući se za štrajk zazirali od odziva i ishoda štrajka, svesni skromnih mogućnosti prosvetnih radnika da se pobune, očekujući da će i ovaj, kao i mnogi štrajkovi ranije, na kraju biti utišan nekakvim sporazumom kojim će svi biti nezadovoljni, velika četvorka je napravila presedan gušeći štrajk čak i pre nego što je isti počeo“, navode iz FBG.

Forum kaže da je „džabe sada tumačiti potpisani Protokol kao obavezu svake sledeće Vlade da ga poštuje jer osnovno pitanje koje postavljamo velikoj četvorci je koje mehanizme predlaže u slučaju da se neka nova „u kom god sazivu“ Vlada odluči da ne poštuje potpisano“.

FBG je ocenio da je prilično jasno da članstvo nije stalo iza Protokola koji su potpisali predstavnici sindikata, te da shodno tome nema ni obavezu da plaća njihovo opsenarsko delovanje.

„Opsenari iz velike četvorke od trenutka kada su stavili potpis ne mogu i ne smeju više biti na platnom spisku članova sindikata, a da li će ih Vlada nakon aneksije staviti na svoj spisak, to je pitanje za one koji u toj Vladi participiraju, bar do sledećih izbora“, navode iz FBG.

Reprezentativni prosvetni sindikati saopštili su juče, nakon što su sa Vladom Srbije potpisali Protokol o platama zaposlenih u obrazovnom sistemu, da se Vlada obavezala da do januara 2025. godine izjednači prosečnu platu nastavnika sa republičkim prosekom u Srbiji.

U decembru 2024. godine planirana prosečna plata u Srbiji biće 110.000 dinara (950 evra), a potpisanim Protokolom, početna plata nastavnika treba da bude jednaka tom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari