Forum beogradskih gimnazija: Suspenzija profesora Šeste gimnazije pravno neosnovana 1Foto: uns.org.rs

Pravna služba Foruma beogradskih gimnazija ocenila je da je suspenzija Jovana Kneževića, profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji, pravno neosnovana jer je u prijavi protiv njega iznet niz paušalnih tvrdnji, rekao je Aleksandar Markov, predsednik FBG na današnjoj konferenciji za novinare.

Markov je najavio da će sutra od 13 do 14 sati profesori beogradskih gimnazija održati jednočasovni štrajk upozorenja i simbolično zaćutati u znak podrške Kneževiću, a za narednu sredu je planiran i protest ispred Šeste gimnazije.

Osvrćući se na prijavu jednog broja roditelja učenika II/2 Šeste gimnazije Markov je rekao da se Kneževiću stavlja na teret da je deci onemogućavao kretanje jer ih je zadržao tokom odmora da dovrše zadatak, da im je, kada pričaju na času, govorio da ne zaklapaju i da je pretio da će im dati težak pismeni zadatak.

– Sve su to paušalne tvrdnje. Da bi bila pokrenuta suspenzija neohodno je da postoji tačno naveden datum kad se sporni događaj desio i izjave svedoka koje u ovom slučaju nemamo. Ako tako postavimo stvari onda je moguće da svaki profesor na osnovu nekog pisma koje se dostavi direktoru škole bude suspendovan i velika je verovatnoća da će se to dešavati u periodu kada se zaključuju ocene – kazao je Markov.

On je zatražio da se Knežević odmah vrati na posao i da mu se ukine suspenzija, dodajući da je ovim povodom Forum zatražio i sastanak sa ministrom prosvete.

Potpredsednica FBG Ana Dimitrijević je upitala da li je nasilje nad nastavnikom kada zvoni, a učenici nastave da rade kontrolni zadatak i tokom odmora, ako je Knežević vršio nasilje nad učenicima time što ih nije pustio da izađu na odmor dok ne dovrši zadatak.

Profesor Jovan Knežević je ponovio ono što je ranije rekao u izjavi za Danas: da mu se niko od učenika odeljenja II/2 nije požalio na nekorektno ponašanje ili da bilo koga maltretira.

Pomenutom odeljenju predaje od ove školske godine i do sada je na otvorenim vratima bio samo jedan roditelj koji je izneo primedbu zašto je učenicima društvenog smera na kontrolnom dat zadatak u kojem je trebalo da izračunaju treći stepen binoma, smatrajući da je ovaj zahtev pretežak.

– Deci sam uvek govorio da ako ja imam dobru volju i da ako mene ne mrzi da radim poslednju godinu staža pred penziju, da im držim dopunsku, to iskoriste. Neki jesu radili, ali je veći deo odeljenja takav kakav jeste. Nikakvog sukoba nije bilo – navodi Knežević.

Kaže i da je prisustvovao sastanku sa roditeljima učenicima pomenutog odeljenja na kojem je jedan od roditelja rekao „da se već 30 godina zna šta on radi po Zvezdari“, dok mu drugi prebacio da se zbog njega deca ispisuju iz škole, ali ne navodeći imena i prezimena tih učenika.
Knežević je opisao i scenu kada su ga tri učenika Šeste gimnazije kojima ne predaje prepoznala na ulici, a jedan od njih je prokomentarisao: „Vidi ovoga, pustili su ga iz zatvora“.

– Eto gde smo stigli – rekao je Knežević.

On je kazao da je prethodno bio suspendovan 2002. na četiri meseca i da po završetku disciplinskog postupka nije navedena nijedna rečenica u zapisniku koja kaže da je negde pogrešio.

Drugi put je suspendovan na šest meseci 2009, a nakon što su njegovi advokati dokazali da nema osnova za to kažnjen je tri meseca smanjenjen plate za po 20 odsto. Epilog je bio sudski spor dug 12 godina u kojem je Knežević školu dobio na sudu.

Profesor je rekao da su ga više puta bez ikakvih dokaza optuživali da ne radi kako treba, da je bio izložen pritiscima, mu je na čas dolazio direktor škole, kao i prosvetna inspekcija, čije se postupanje često svodilo na, kako je kazao, traženje dlake u jajetu.

Navodeći više primera kolega protiv kojih su vođeni disciplinski postupci on je ocenio da „običan prosvetni radnik nema šansu da se bori protiv sistema“.

Aleksandar Markov je naveo da je suština u postupanju ustanove i da je pitanje šta je direktor preduzeo ako su se roditelji od početka školske godine žalili na Kneževića.

– Ako nisu, pitanje je zašto su do sada ćutali i zašto su podneli žalbu dve nedelje pred zaključivanje ocena – rekao je Markov.

Predstavnici FBG su kazali da je u rešavanju problema u školama ključna uloga direktora škole.

Aleksandar Markov je naveo da su podršku Jovanu Kneževiću pružili beogradska podružnica Društva amtematičara Srbije, brojne sindikalne organizacije i bivši đaci.

Poznati zadaci

Konferenciji za medije je prisustvovala Nataša Dabić Kostić, članica stručnog veća matematike u Šestoj gimnaziji.
Povodom pritužbi roditelja na težinu pismenog i ponovljenog pismenog zadatka, ona je rekla da stručno veće nije zaključilo da je Knežević prekršio Pravilnik o ocenjivanju, što je ranije naveo direktor škole (prim.aut).
I sam Knežević je obrazložio da su na ponovljenoj pismenoj vežbi dati zadaci koji su učenicima bili poznati (rađeni za domaći, na času ili su iz zbirke) i da su učenici imali dovoljno vremena da ih reše, napominjući da su radili 60 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari