Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene 1Foto: Danas/screenshot

Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su danas zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.

Iz tog sindikata ukazuju da su nastavnici i inače zatrpani gomilom administracije, pa je uvođenje ovog pravila potpuno iznenađenje za nastavnike, jer svaki roditelj ima pristup elektronskom dnevniku, pa i ocenama koje njihovo dete dobija tokom školske godine.

„Zašto i ko ima pravo da se ponaša tako oholo i degradira nastavnika koji časno i pošteno obavlja svoj posao? Da li je normalno da se roditeljima šalje na uvid i odobrenje zaključena ocena na kraju školske godine, čak i ako je reč o petici?

Da li smo došli do stadijuma kada će roditelji odlučivati koju ocenu njihovo dete zaslužuje na kraju školske godine iako nisu ni stručni ni kompetentni za tako nešto? Da li će oni uskoro odlučivati i o tome koji nastavnik će biti zaposlen u školi, a koji neće“, pitaju iz Foruma.

Podsećaju da je srednje obrazovanje neobavezno, zbog čega je uvođenje pravila da se roditelji obaveste o predlogu zaključne ocene još besmislenije i predstavlja dodatno maltretiranje nastavnika.

„Suprotstavljamo se ovakvom vidu nasilja nad nastavnicima i apelujemo da Ministarstvo i direktori omoguće samostalno i autonomno odlučivanje nastavnika, jer su oni najbolje upozati sa time koji učenik kakvu ocenu zaslužuje“, naveli su iz Foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari