Forum žena Prijepolja, povodom učestalih femicida: Kad ne reaguje sistem, reaguje zločinac 1Foto: Forum žena Prijepolja

„Gotovo svake nedelje, ove godine, stradala je jedna žena od ruke partnera, bivšeg partnera ili muškog člana porodice. Od početka godine ubijeno je najmanje 17 žena, a među njima su dve devojčice“.

Na te činjenice je, povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, ukazao Forum žena Prijepolja, tokom svoje ulične akcije organizovane danas ispred muzeja u tom gradu.

Sa akcije je upućena poruka da se nijedan oblik nasilja ne sme tolerisati i da nadležni moraju snositi posledice za svoje odluke, koje su dovele do ubistva žena.

Sa imenima 17 žena i devojčica, ispisanim na tablama, koje su ubijene od početka godine, kao i transparentima „Stop nasilju nad ženama“, „Nijedna žena manje, nijedna mrtva više“, „Kad ne reaguje sistem, reaguje zločinac“, članice i aktivistkinje Foruma žena su se, zajedno sa učenicama i učenicima Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, okupile u tišini za žene čiji se glas više ne čuje.

Forum žena Prijepolja, povodom učestalih femicida: Kad ne reaguje sistem, reaguje zločinac 2
Foto: Forum žena Prijepolja

Za ubistva žena, podsećaju u Forumu, saznaje se iz medija, jer ne postoji zvanična statistika o femicidu.

„Ne znamo“, navode u tom udruženju, „koliko ubistava žena nije dospelo u medije, niti koliko je žena umrlo nakon dugogodišnje izloženosti nasilju u porodično-partnerskim odnosima“.

Aldina Salkanović, članica Foruma žena Prijepolja, navodi da je „najmanje u tri slučaja femicida nasilje bilo prijavljivano, a u jednom slučaju čak devet puta“.

„Nikada, nijedan tužilac i sudija u Srbiji nisu snosili individualnu odgovornost za nepostupanje, odnosno, pogrešno postupanje koje je dovelo do femicida u slučajevima nasilja koji su prijavljivani. Sa ovog mesta pozivamo nadležne na odgovornost, jer ne smemo dozvoliti da žene i celo društvo izgube poverenje u državu i zakone“, navela je Aldina Salkanović.

Forum žena Prijepolja, povodom učestalih femicida: Kad ne reaguje sistem, reaguje zločinac 3
Foto: Forum žena Prijepolja

U Forumu žena navode da je u Pijepolju, prošle godine, prema podacima Centra za socijalni rad, evidentirana 81 žrtva porodičnog i partnerskog nasilja.

„Žrtve nasilja bile su 52 žene, a u 74 slučaja nasilnik je bio muškarac. Među najbrojnim počiniocima nasilja prema ženama je 31 bračni i vanbračni partner“, navode u Forumu žena Prijepolja.

Sećanje na 2015. godinu

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja se obeležava kao sećanje na maj 2015. godine, kada je za tri dana u Srbiji ubijeno sedam žena. Inicijativu za obeležavanje tog dana su pokrenule ženske nevladine organizacije, među kojima je bio i Forum žena Prijepolja.

Podrška sprečavanju nasilja

„Femicid je rezultat samo jednog od mnogo oblika nasilja u našem društvu. Pre petnaestak dana svedočili smo o tragedijama, koje su počinili veoma mladi ljudi, i važno je da svako od nas napravi bar neki mali korak u borbi protiv nasilja. Zbog toga smo danas došli da podržimo ovu akciju“, objašnjava Adelisa Halilović, maturantknja Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari