Francuska i Srbija potpisale sporazum o stipendiranju studenata 1Foto: Twitter

Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i Ministarstvo omladine i sporta Srbije potpisali su sporazum za dodelu stipendija koje nagrađuju najbolje studente iz Srbije iz oblasti nauke.

Ministar omladine i sporta Republike Srbije, Vanja Udovičić, ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni i direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Batist Kizen, 19. aprila 2018. godine, potpisali su sporazum koji omogućava dodatno stipendiranje najboljih srpskih studenata iz oblasti nauke za nastavak njihovih studija u Francuskoj, navodi se u saopštenju za medije.

Kako se saopšteava Fond za mlade talente Republike Srbije uspešnim srednjoškolcima i studentima iz Srbije dodeljuje stipendije „Dositeja“ u okviru Ministarstva omladine i sporta. U okviru ovog programa stipendija, postoji poseban segment za studente koji nastavljaju studije u inostranstvu. U okviru obnovljenog sporazuma koji je inicijalno potpisan 11. juna 2013. godine između Ministarstva omladine i sporta, ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, studenti dobitnici stipendije Dositeja za studije u inostranstvu, koji nastavljaju studije u Francuskoj, a upisani su na studije iz oblasti inženjerstva, egzaktnih, tehničkih ili prirodnih nauka, prava, ekonomije ili političkih nauka, mogu takođe da dobiju stipendiju Vlade Republike Francuske koja pokriva troškove socijalnog osiguranja i obezbeđuje studentima statusstipendiste francuske vlade“ koji pruža određene pogodnosti tokom studija.

Mobilnost mladih ljudi i studenta u Evropi i u svetu od velikog je značaja za Francusku već dugi niz godina, a ERASMUS program, koji je nedavno proslavio trideset godina postojanja, osmišljen je na inicijativu Francuske.

U okviru ovog francusko-srpskog sporazuma, skoro 80 studenata iz Srbije koristilo je već ovu mogućnost za nastavak studija u Francuskoj.

„Veoma sam srećan što sam primio ministra Udovičića sa kojim imam odličnu saradnju. Nastavljamo jako značajnu saradnju i pridajemo veliki značaj tome što je 80 studenata iz Srbije moglo da studira u Francuskoj. Takvim stvarima pokazuje se snažna veza između dve zemlje i drago mi je zbog toga“, rekao je Mondoloni.

Ovo je činjenica koja pokazuje da naši stipendisti rado biraju Republiku Francusku za nastavak svog akademskog usavršavanja. I iz tog razloga mi je posebno drago da pored stipendije Dositeja, prema propisanim kriterijumima, naši stipendisti mogu da računaju i na stipendiju Vlade Republike Francuske“, rekao je ministar Udovičić, preneto je u saopštenju.

Ministar je istakao i da je siguran da svi dele uverenje da je potpisivanje ovog sporazuma od izuzetnog je značaja, kako za stipendiste Fonda za mlade talente Republike Srbije, tako i za sveukupno unapređenje saradnje Srbije i Francuske. I da će dva nova sporazuma koja su planirana da se potpišu u oblasti sporta još više doprineti saradnji dve države.

Svake godine Ambasada Francuske dodeljuje studentima iz Srbije oko pedeset stipendija za studije nivoa master 2 ili doktorata u Francuskoj. Osim odličnog akademskog uspeha kandidata, od ove godine, sa posebnom pažnjom će se razmatrati kandidature koje su orijentisane ka izučavanju klimatskih promena u okviru francuskog angažovanja u toj oblasti i inicijative predsednika Republike Francuske „Make Our Planet Great Again”, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari