Gajović: O mojoj smeni odlučuje Vlada Srbije 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Zahtev za mojom ostavkom je zahtev predstavnika samo jednog udruženja.

O postavljanju i razrešenju funkcionera u državnoj upravi odlučuje Vlada Republike Srbije, odgovorio je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, povodom uslova Udruženja novinara Srbije za izradu nove medijske strategije.

Novinarska udruženja UNS i NUNS su, naime, reagujući na stopiranje medijske strategije od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, postavila svoje uslove za uključenje njihovih predstavnika u novu radnu grupu za izradu strategije.

Ostavka državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića uslov je na kome insistira UNS, dok NUNS navodi i da treba razmotriti predlog alternativne medijske strategije koju su sačinili predstavnici medija.

Gajović se, ipak, nije izjasnio da li će samoinicijativno podneti ostavku već se pozvao na nadležne državne organe. Prema njegovim rečima, nadležni organi su ti koji su uticali na zaustavljanje rada na medijskoj strategiji, a izrada ovog dokumenta mora se nastaviti pod drugačijim uslovima – uz konsultaciju struke.

– Radna grupa za nastavak rada na Medijskoj strategiji biće inkluzivna i sastavljena od predstavnika svih relevantnih subjekata, što je bio slučaj i kada je Ministarstvo kulture i informisanja formiralo prethodnu radnu grupu, objasnio je Gajović.

Prethodnu radnu grupu predstavnici novinarskih udruženja napustili su zbog neslaganja sa uslovima pod kojima se radilo, a kako su nam iz tih udruženja ranije objasnili, ako se ti uslovi ne promene, oni neće učestvovati ni u novoj radnoj grupi.

Sama sadržina predloga zaustavljene medijske strategije nije dostavljena na uvid javnosti, što je takođe izazvalo nezadovoljstvo predstavnika medija. List Danas je došao u posed jedne od radnih verzija nacrta te strategije i ona se može naći na našem sajtu.

NUNS: SNS u kampanji za uništenje Kikindskih

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo „orkestriranu kampanju koju SNS vodi“ protiv nedeljnika Kikindske i glavnog i odgovornog urednika tog medija Željka Bodrožića. „Kampanja koja se vodi putem društvenih mreža i lokalnih medija u Kikindi bliskih SNS usledila je odmah nakon što akcije solidarnosti sa tim nedeljnikom. Pojedine funkcionere SNS u Kikindi očigledno je zabrinula masovna podrška Bodrožiću i njegovoj redakciji koja profesionalno, objektivno i kritički informiše javnost o svim najvažnijim temama, a posebno o zloupotrebama i manipulacijama vlasti“, navodi se u saopštenju NUNS-a. Akcija je inicirana kako bi se Kikindskim finansijski pomoglo da taj slobodni i nezavisni nedeljnik nastavi redovno štampanje i posle svog hiljaditog broja.

„Nebezbedno biti novinar u Vučićevoj Srbiji“

Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda u odnosu na prošlu godinu, što je jedan od najvećih padova u Evropi, prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica. Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja, dok je prošle godine bila na 66. mestu. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi. „Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara“, navodi se u delu izveštaja o Srbiji. Oni su ukazali i da Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, ali za sada ne uspeva da ispuni standarde Evropske unije za slobodu medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari