Golgeter koji trese BBC: Kako je slavni fudbaler Gari Lineker stigao do suspenzije na BBC? 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Legendarni bivši engleski fudbaler Gari Lineker (63) u dresu nacionalnog tima protivničku mrežu je pogodio 48 puta, što ga čini četvrtim strelcem u istoriji engleske reprezentacije. Sa 10 pogodaka, prvi je po broju golova za „gordog Albiona“ na Svetskim prvenstvima.

Bio je najbolji strelac SP 1986. kada je postigao šest golova. Danas „trese“ BBC.

Uprava britanskog javnog servisa odlučila je da Linekera, koji je posle fudbalskog penzionisanja angažovan kao sportski komentator, suspenduje zbog tvita kojim je kritikovao najavljene mere britanske vlade protiv ilegalnih migranata, koji u Britaniju stižu čamcima preko Lamanša.

Lineker je pre nekoliko dana tvitnuo da je reč o „nezamislivo okrutnoj politici usmerenoj prema najranjivijim ljudima jezikom koji nije različit onom koji je koristila Nemačka tokom 30-ih“.

Vladajuća Konzervativna stranka malo je reći „poludela“. Poređenje ih jako pogodilo, a generalni direktor Tim Dejvi odlučio da suspenduje Linekera.

U subotu zato na BBC nije bilo najpopularnije sportske emisije „Utakmica dana“, koju godinama vodi Lineker, koji je sa 1,35 miliona funti (1,59 miliona evra) najplaćeniji voditelj BBC.

Sa Linekerom su se solidarisale brojne kolege, pored ostalih takođe legendarni Alen Širer i Jan Rajt i svi su odbili da vode i učestvuju u sportskom programu BBC prošlog vikenda.

Subotu je proveo u rodnom Lesteru gledajući utakmicu matičnog Lester sitija. Izgubili su, ali to nije bitno. Navijači su prilazili legendi, slikali se, na stadionu su viđeni transparenti „Podržavam Garija Linekera“.

„Nikada u životu nisam osetio toliku ljubav i podršku u svom životu kao ovu koju dobijam, naravno pored golova za Englesku na Svetskom prvenstvu. Želim da se zahvalim svakom od vas pojedinačno. To mi mnogo znači. Nastaviću da pokušavam i da pričam javno za ove jadne duše koje nemaju glas“, napisao je Lineker.

Za to vreme, generalni direktor BBC Tim Dejvi, inače blizak konzervativcima, posebno bivšem premijeru Borisu DŽonsonu, pokušava da umanji štetu. Čini se bezuspešno, pa su se pojavili pozivi da podnese ostavku. Kaže da neće, bar ne za sada.

Dejvi pokušava da ubedi javnost da poštuje slobodu izražavanja, ali da pokušava da zaštiti imidž nepristrasnosti BBC, što Lineker svojim stavom o imigraciji dovodi u pitanje, smatra „generalni“.

U intervjuu za BBC, Dejvi se izvinio gledaocima zbog toga što je sportski program trpeo i što nije bilo poznatih emisija, hvalio Linekera kao najboljeg sportskog komentatora, izrazio nadu da će problem biti rešen i da će on voditi sledeću „Utakmicu dana“.

Novinarka BBC je opravdala imidž britanskog javnog servisa ozbiljnim pitanjima kojima nije podilazila šefu, koga je pored ostalog pitala kako je Lineker mogao da kritikuje vladu Katara u prenosima Svetskog prvenstva, a sada ne može britansku?

Lineker je osim za Lester siti, igrao za Everton i Totenhem, Barselonu i Nagoju. Za doprinos sportu, dobio je Orden britanske imperije. Najpoznatiji je po rečenici kojom je 1990. komentarisao poraz od Zapadne Nemačke u polufinalu SP.

„Fudbal je igra u kojoj 22 čoveka trče unaokolo, jure loptu i na kraju uvek pobedi Nemačka.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari