Radio-televizija Kragujevac (RTK) predstavlja nematerijalno javno dobro svih Šumadinaca, a naročito građana Kragujevca. Ona je nezamenjivi način šumadijskog samoodređenja, jedini način da Kragujevac bude prisutan u centru zbivanja, i bez nje bi bio sveden na puku geografsku odrednicu u unutrašnjosti Srbije.

RTK je uslov izbavljenja iz ‘beogradocentrične optike’ i pretpostavka mentalne decentralizacije bez koje nema ni političke decentralizacije Srbije ni daljeg razvoja Kragujevca, izjavio je juče potpredsednik stranke Zajedno za Šumadiju Saša Milenić, komentarišući sve glasnije oficijelne najave da bi Radio-televizija Kragujevac, najveći i najznačajniji elektronski medij južno od Save i Dunava, uskoro mogao da ode u stečaj i(li) likvidaciju.

On je s tim u vezi poručio da Zajedno za Šumadiju neće odustati od programa daljeg razvoja grada i „Kragujevačke inicijative“, koja zagovara transformaciju RTK u šumadijski javni servis, kao njenog sastavnog dela, ali jasno vidi da i u zdravoj privatizaciji grad može da pronađe partnera za interese Šumadije u decentralizaciji javnog informisanja.

– Zajedno za Šumadiju, međutim, ne može da prihvati zabrinjavajuće poruke novokomponovane gradske vlasti o tome kako će nekakav uski krug koalicionih partnera da razmotri i odluči da li će proglasiti stečaj u Radio-televiziji Kragujevac. Takvo razmišljanje je neprihvatljivo zato što bi takva odluka bila stručno nekompetentna, politički nelegitimna, a po interese Kragujevca i Šumadije strateški pogrešna i dugoročno štetna, istakao je Milenić, upozoravajući da bi likvidacija RTK predstavljala značajan doprinos provincijalizaciji Kragujevca, odnosno gašenje svetla nad perspektivama grada i njegovo prepuštanje periferijskom tavorenju i propadanju u kasabalijskom izjedanju lokalnih moćnika.

Milenić je juče ocenio i da je, u poređenju sa drugim kućama u ovoj delatnosti, RTK neobično malo zadužena. Uobičajena dugovanja televizijskih kuća u Srbiji su, prema njegovim rečima, više desetina puta veća od obima dugovanja RTK. Naročito ako se uzme u obzir da bi realizacijom sopstvenih potraživanja RTK samostalno namirila najveći deo svog duga. Potrebna je samo, smatra potpredsednik ZZŠ, dobronamernost grada i elementarna zainteresovanost njegovog političkog vođstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari